Deel dit artikel:

100% Getest: Fizik Vento Antares R3

Momenteel zijn veel fietsen uitgerust met kortere zadels om een stabielere positie op de fiets te kunnen behouden. Tegen de trend in gingen we aan de slag met de Fizik Vento Antares R3. Dat is een klassiek zadel met een lengte van 268 mm en met een uitsparing in het midden.

Het Antares-model gaat al vele jaren mee in the gamma van Fizik. Het blijft een vaste waarde en richt zich voornamelijk op prestatiegerichte sporters. Het is een traditioneel zadel en gaat in tegen de trend van de kortere modellen. Deze Antares komt in twee breedtes: 140 en 150 mm. Ik ging aan de slag met de 140 mm en dat voelde best comfortabel aan. Een zadel testen blijft natuurlijk iets persoonlijks. Niet elke kont is hetzelfde. Doorgaans rijd ik ook met kortere zadels, maar in het verleden gebruikte ik al de Fizik Antares en dat kon mij ook nu weer bekoren. Deze Fizik voelt wat harder aan en het dek is ook zeer stijf. De zadelschaal is dan ook versterkt met carbon. De Vento Antares R3 heeft een licht oplopende vorm naar achteren toe.

Hard maar rechtvaardig

Het zadel is dan wel vrij hard, maar door de uitsparing in het midden wordt de druk goed verdeeld. De bovenzijde is voorzien van een ‘double-density foam’ die ter hoogte van de zitbotjes extra demping geeft. Ook de neus van het zadel is iets zachter, wat extra comfort biedt wanneer je naar voor schuift. Ik heb het zadel over verschillende afstanden getest en dat zonder enig ongemak. De traditionele, ronde rails zijn in aluminium (Kium). Het zadel biedt zeer goede ondersteuning door de licht gebogen vorm. Op geen enkel moment voelde het oncomfortabel aan. Door de gebogen vorm bleef ik eveneens stabieler in het zadel.

Qua gewicht zit je met deze Fizik Vento Antares R3 in een breedte van 140 mm op 195 gram. Heb je het liever iets lichter, dan kan je voor de R1 (161 gram) met carbon rails gaan. Er is ook nog een iets zwaardere (en goedkopere) versie. De R5 zit op 210 gram in 140 mm.

De prijs-kwaliteitverhouding zit, wat mij betreft, zeer goed. Wil je kiezen voor een traditioneel lang en ietwat harder zadel dan zit je op je plek bij deze Fizik Vento Antares R3. Uiteraard is ieder achterwerk verschillend, maar wie overweg kan met de hierboven genoemde eigenschappen, zal dit zadel waarschijnlijk weten te appreciëren.

Prijs: 149 euro

Meer info vind je op de website van Fizik >>