Deel dit artikel:

Inpeak powermeters: van startup in een garage tot wereldspeler

In amper enkele jaren tijd veroverden de powermeters van het Poolse Inpeak een plek op de wereldmarkt. Wat in 2017 begon als een veredeld hobbyproject in een garage, is vandaag een innovatief bedrijf dat renners mee naar een hoger niveau stuwt.

De geschiedenis van het Poolse Inpeak begint in 2017. Toen zag de allereerste powermeter het levenslicht in de Dawid Markiel’s garage in Klecina, Wroclaw. De zolderkamer fungeerde als kantoor en ‘R&D departement’, terwijl Dawid, Marcin en Damian – de drie grondleggers van het merk – in een andere kamer van het huis de productie voor hun rekening namen.

De powermeters van Inpeak sloegen vrij snel aan bij een groter publiek. Een combinatie van Poolse know-how, hoge kwaliteit, een makkelijke installatie en snelle verwerking van bestellingen hebben ervoor gezorgd dat Inpeak met z’n vermogensmeters vandaag één van de toonaangevende merken is op de Europese en globale markt. Maar ondanks de snelle groei, gaat Inpeak nog steeds prat op de betrouwbaarheid en de toegankelijkheid van de klantendienst. Ook wanneer de garantietermijn is verstreken, kan je nog steeds bij hen terecht voor hulp. Dat zorgt ervoor dat het aantal Inpeak-klanten en -fans stevig blijft stijgen.

Gebruikt door kampioenen

Niet enkel amateurs, maar ook topsporters gebruiken de vermogensmeters van Inpeak. Onder andere het Wilier Victoria MTB Factory team (met Europees kampioen cross country mountainbike Simone Avondetto), het MAT ATOM Developer Wroclaw damesteam en Team 31 van Olympisch kampioene mountainbike Jenny Rissveds, rijden met Inpeak-powermeters. Maar naast profploegen doen een pak amateurs en ook semi-professionele teams een beroep op de Poolse technologie. De feedback die het team van Inpeak van atleten krijgt, wordt vervolgens gebruikt om de powersmeters verder te innoveren.

Waarom kiezen voor Inpeak

Inpeak heeft een uitgebreid aanbod powermeters met zowel enkele als dubbele krachtmeting in één of twee crankarmen. Die dubbele krachtmeting voorziet Inpeak trouwens ook in Shimano R7100 en GRX-cranks. De vermogensmeters worden door Inpeak op je eigen cranks gemonteerd en meteen gecalibreerd. Ook handig: Inpeak regelt en betaalt de verzending zodat jij je amper iets hoeft aan te trekken. Daarbovenop is de prijs heel erg interessant.

By Inpeak kan je rekenen op eigen ontwikkelde technologie, een efficiënt bestel- en leverproces en een prima klantenservice, ongeacht het land waar je woont. De klantendienst is er ook voor je nadat de garantietermijn is verstreken, de installatie van het systeem op je fiets is supermakkelijk… En allicht kan elke Inpeak-gebruiker nog een paar pluspunten aan het lijstje voordelen toevoegen.

Een heleboel opties

Fiets je op de weg, gravel, mountainbike of zelfs enduro? Inpeak heeft een uitgebreid productgamma waarin je vast een powermeter vindt die bij je past. Je hebt de keuze uit powermeters in één of beide crankarmen en ook qua batterij zijn er opties. Of je kiest voor een powermeter met een CR2032 knoopcelbatterij of je kiest voor een exemplaar met een oplaadbare Lithium-ion batterij.

Daarnaast is er de keuzemogelijkheid om de Inpeak powermeter specifiek in jouw cranks te laten monteren. Op de website van Inpeak kan je checken of jouw crankarmen compatibel zijn met het Inpeak-systeem. De procedure van custom installatie duurt normaal gezien slechts enkele dagen. Vind je dat toch nog allemaal teveel gedoe of bouw je een nieuwe fiets op? Geen probleem: je kan bij Inpeak ook een nieuwe crankarm of crankstel kopen met een powermeter erin. De toppers bij Inpeak zijn de single-sided Powercrank-E Ultegra R8100, de Powercrank-E 105 R7100 en de GRX RX810 of RX820. De Twin2 Dual powermeter is zelfs de enige dubbelzijdige vermogensmeter op 105 R7100 en GRX-cranksets.

Inpeak benadrukt trouwens nog maar eens dat je ook bij hen terecht kan nadat de garantietermijn van een powermeter is verstreken en er zich toch nog een probleem voordoet. Ook voor advies wanneer je van cranks wil veranderen of wanneer er bijvoorbeeld valschade aan je cranks is, kan je bij de klantendienst van Inpeak terug voor hulp of advies. Ook een upgrade van het systeem is mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je van een single-sided powermeter wil overstappen naar een dubbelzijdige.

Ook fabrieksinstallatie wordt gefaciliteerd, zodat fabrikanten hun fietsen rechtstreeks met Inpeak-vermogensmeters kunnen afmonteren. Er is sinds 2023 bijvoorbeeld structurele samenwerking met het Franse Origine en ook bij Decathlon kan je een Van Rysel-fiets kopen met een Inpeak-powermeter voorgemonteerd. Ook op dat vlak worden bij Inpeak nog elke dag stappen gezet om bij alsmaar meer merken – ook ‘direct to consumer’-merken – een voet tussen de deur te krijgen en klanten de optie te bieden om voor een Inpeak-vermogensmeter te kiezen. Daarnaast heeft Inpeak ook een netwerk van dealers en fietsenwinkels waar de powermeters te koop zijn.

Inpeak Manager app

Uiteraard werkt ook Inpeak met een applicatie die je in staat stelt om de software van je powermeter te updaten, om het batterijniveau te checken of om hem opnieuw te calibreren. De Inpeak Manager app werkt met een PIN-code die je toegang geeft tot je toestel. Bovendien krijg je via de app ook data te zien over je pedaalcyclus en het verschil in krachtoutput tussen je linker- en rechterbeen. Die informatie krijg je natuurlijk wel enkel wanneer je een dubbelzijdige powermeter van Inpeak hebt.

Inpeak heeft nog meer te bieden: AiTrainer en SCCANOO

Naast powermeters ontwikkelde Inpeak onlangs ook een eigen AiTrainer trainingsplatform. Op het platform kan je je trainingsblokken inplannen op basis van je fietsdiscipline, je beschikbare tijd, je fitheidsniveau… De artificiële intelligentie die in het platform verwerkt zit, berekent dan automatisch welke trainingsarbeid je op welk moment moet leveren om in topvorm te geraken. Het algoritme van het systeem doet een beroep op trainingsschema’s van Poolse coaches, atleten en fysiologen.

Wanneer je een Inpeak powermeter koopt, krijg je ook twee maanden gratis toegang tot het trainingsplatform. Al krijgt iedereen – ook wie geen Inpeak-klant is – een gratis proefperiode van 14 dagen.

Inpeak meet trouwens meer dan enkel vermogen. De grondleggers van het bedrijf zijn zelf gepassioneerde fietsers en dat heeft in 2022 tot de oprichting van een tweede bedrijfstak geleid: SCCANOO. SCCANOO bouwt toestellen die automatisch verkeersdata in steden kunnen verzamelen. Bijvoorbeeld om te tellen hoeveel fietsers er op bepaalde plaatsen langsfietsen. Door een inzicht te krijgen waar veel fietsers langsrijden, kan de kwaliteit van fietsroutes verbeterd worden en wordt het verkeer een stukje veiliger voor zowel auotmobilisten als fietsers.

En de toekomst?

Blijven innoveren. De ontwikkeling van nieuwe technologieën en het constant optimaliseren van bestaande producten zit in het DNA van Inpeak. Het jonge, dynamisch team wil vooruit en is gepassioneerd door de fiets. Het is dan ook logisch dat zij enkel het allerbeste willen voor hun klanten en hen een steeds betere gebruikservaring willen bieden.