Deel dit artikel:

Een fietscomputer ontworpen en geproduceerd in Nederland? Dit is ‘The One’

Een fietscomputer die zowel ontworpen als geproduceerd wordt bij onze Noorderburen? Da's uniek! 'The One' is de allereerste fietscomputer van de Arnhemse start-up Absolute Cycling en de ontwikkeling werd mogelijk gemaakt door een grootscheepse crowdfunding.

Er ‘bougeert’ wat in het wereldje van de fietscomputers. We brachten nog maar pas het nieuws dat vanuit Zwitserland een nieuw merk ‘Jespr’ werd gelanceerd en hopla: ook vanuit Nederland bereikt ons nu soortgelijk nieuws. ‘The One’ is het eerste toestel van Absolute Cycling. De Nederlandse start-up bracht de allereerste exemplaren al in mei 2024 uit, maar enkel wie via de crowdfunding het project mee had gefinancierd, kreeg er toen eentje. Na een recente financieringsronde kon ook een meer grootschalige productie in Nederland opgestart worden.

Trouw aan de community

Door de opschaling van de productie evolueert Absolute Cycling van een crowdfunded project naar een marktspeler, maar het blijft wel trouw aan haar community. Nieuwe klanten worden uitgenodigd om deel te nemen aan het ‘Featurebase forum’ voor inzicht en zeggenschap over toekomstige software-updates en innovaties. Daardoor worden de functies van The One met input van de gebruikers steeds verder uitgebreid na deze eerste robuuste lancering.

Opvallend slank met tal van sensoren en intelligente algoritmes

The One wil zich voorts vooral op vlak van esthetiek als functionaliteit onderscheiden. De fietscomputer heeft een opvallend strakke en slanke aluminium behuizing en is ontworpen door een gerenommeerde Deens ontwerpbureau. Onder een ultrascherp 300 PPI-scherm zorgen een uitgebreide reeks sensoren en intelligente algoritmes voor een breed scala aan accurate metingen.

‘Sensor Fusion’

Het nieuwe toestel van Absolute Cycling gebruikt ‘Sensor Fusion’ om fietsers nauwkeurige en actuele data te laten zien. In plaats van het extrapoleren van rijrichting en hellingshoek uit slechts één of twee datasets (bijvoorbeeld gps en barometer) valideert The One continu gegevens van meerdere interne sensoren en die worden dan door twee slimme algoritmes gejaagd: AAT (Absolute Altitude Technology) biedt nagenoeg directe hellingshoekgegevens, nauwkeurig tot op een fractie van een graad. En APT (Absolute Positioning Technology) vult de GPS-prestaties verder aan om betrouwbare navigatie te bieden in omgevingen met zwak of zelfs geen GPS-signaal, zoals tunnels, dichte bossen en stedelijke hoogbouw.

Eenvoud als basis

Omdat een fietser zijn ogen op de weg of de trail wil houden, is The One ontworpen voor eenvoudige bediening. Functies zoals een nieuwe route bepalen, pauzeren en starten worden automatisch uitgevoerd, zonder de fietser af te leiden met verzoeken om bevestiging. Die minimalistische aanpak maakt de bediening makkelijker en zorgt ervoor dat drie knoppen voldoende zijn, zonder touchscreen. Scherminstellingen, routeplanning en ritanalyse worden allemaal gedaan via de Absolute Cycling app.

De nieuwe ‘The One’ fietscomputer kost 599 euro en is te koop via de website van Absolute Cycling.

Gerelateerde artikels