Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Zes outfits voor de winter. Sportful

Heb je met nieuwjaar een flink pak centen verzameld door bij suikernonkels en -tantes op de koffie te gaan, dan kan je dat geld op een bankrekening parkeren of je doet er iets leuks mee. In de wetenschap dat de winter nog lang niet voorbij is, kan je je centjes misschien wel investeren in nieuwe winterkleding. Deze week stellen we op www.grinta.be elke dag een set fietskleding voor de winter voor, vandaag is dat een outfit van Sportful.

De outfit die we van Sportful kregen toegestuurd bestaat uit een Fiandre Cabrio Jacket (229,90 euro), een Fiandre NoRain Pro lange broek met bretellen (149,90 euro) en een paar Sotto Zero handschoenen (59,90 euro).

Warm aanbevolen

Van de vijf outfits die hier deze week de revue passeren is de Sportful kledingkit diegene die het meest voor extreme winterkoude werd ontwikkeld. Dat voel je meteen als je het Fiandre Cabrio Jacket in de hand neemt want het jacket weegt net geen halve kilo. Het jack is riant gevoerd om je warm de winter door te krijgen en het gebruik van twee verschillende types Gore Windstopper (‘4 Way Warm’ op de borst en ‘4Way Mid’ op mouwen en rugpand) zorgt er voor dat ook op erg koude dagen over dit jacket geen windvest meer hoeft te dragen. De kraag is hoog opgetrokken om veel warmte en bescherming te bieden, maar tegelijk heel soepel wat het draagcomfort ten goede komt. Te koop in zwart, blauw, oranje en fluo geel is die laatste variant met voorsprong de best zichtbare in het verkeer, zeker als het in de winter achttien uur per dag donker of duister is. Het jacket heeft zijn naam ‘Cabrio’ te danken aan het NoRain rugpaneel dat je met twee ritsen gemakkelijk kunt verwijderen. Is het echt bar koud, dan laat je het rugpaneel zitten om honderd procent beschermd te zijn tegen de elementen. Loopt de temperatuur op, dan maak je het rugpaneel los om langs je rug wat overtollige warmte kwijt te kunnen. Best wel een slim systeem met slechts één klein minpuntje en dat is dat de drie zakken onderaan het rugpand met het NoRain rugpaneel gemonteerd iets minder vlot toegankelijk zijn.

Het rugpaneel kan je gemakkelijk losritsen en weer vast te maken. Je hoeft het jacket daarvoor niet eens uit te trekken.

Geniale mouwen

Het mooiste kenmerk van het Fiandre Cabrio Jacket is volgens mij echter de mouwconstructie. In de winter zit je immers altijd met het dilemma: mouwen van de jas over de manchetten van de handschoenen of toch maar er in? Stop je de mouwen van je shirt in de manchetten van je handschoenen, dan blaast de wind niet in de mouwen van je shirt maart loopt het regenwater wel via je mouwen je handschoenen in. Draag je de mouwen van je shirt over de manchetten van je handschoenen, dan loopt het regenwater over je handschoenen, maar blaast de wind in je mouwen. Of anders gezegd: wat je ook kiest, er hangt altijd een nadeel aan vast. Sportful lost het op met een dubbele mouw. Bij het aantrekken van het jacket plooi je de bovenste mouwen omhoog. Je trekt je handschoenen aan over het onderste deel van de mouwen en rolt dan de bovenste mouwen over de manchetten van je handschoenen. Daarmee ontstaat een soort van labyrinthsluiting zodat de wind niet in je mouwen kan blazen en het regenwater toch gewoon vanaf je mouwen over de manchetten van je handschoenen loopt. Niet nieuw (de techniek wordt in motorkleding al langer toegepast), wel héél functioneel.

In drie stappen naar een perfect wind- en waterdichte overgang tussen handschoen en jas: met de Sportful Fiandre Cabrio kan het.

Net als het Fiandre Cabrio Jacket is de Fiandre NoRain Pro lange broek met bretellen gemaakt voor omstandigheden die je vroeger hadden doen beslissen om toch maar op de rollen te trainen. Op de dijen, knieën en schenen zit een tweede laag materiaal om de koude maximaal af te blokken en ook al moest Sportful daar flink wat extra stiknaden voor voorzien, die beïnvloeden het draagcomfort van de broek niet. De pijpen zijn relatief smal en de stof is wat dikker zodat je de lange broek met enige voorzichtigheid moet aantrekken om de stiknaden niet te overbelasten. De stof heeft de bekende NoRain waterafstotende eigenschap en is heel comfortabel en warm, de ritsjes op de broekspijpen kregen een coating om te voorkomen dat daarlangs water naar binnen komt. De bretellen zijn geen zware ‘winterbretellen’, maar vrij licht van uitvoering en het frontpaneel werd niet te hoog opgetrokken. Het zeem is het bekende TC Pro zeem met zones van verschillende densiteit. Het zeem beschermt prima, al voelt het wel vrij breed aan.

Met 60g PrimaLoft Silver voering op de rugpand, een zachte fleece voering en SoftShell aan de buitenkant zijn de Sotto Zero Gloves warm en spatwaterdicht. Op de duim zit badstof om het snot uit je snor te vegen en de Clarino handpalm met silicone prints biedt een goede grip op het stuur. Bij winterhandschoenen is het vaak lastig om een evenwicht te vinden tussen enerzijds bescherming tegen de elementen en een soepel draagcomfort anderzijds. De Sotto Zero’s balanceren hier op het randje want vooral de duimcompartimenten zijn nogal stug gevormd. Te koop in volledig zwar, zwart met rood en zwart met fluo geel waarbij de Sportful logo’s in alle versies reflecterend zijn.

Het volledige aanbod van Sportful bekijk je op de site van de fabrikant.

Meer info nodig? Raadpleeg www.passionforcycling.be