Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Zes outfits voor de winter. rh+

Vorige week brachten we elke dag een 100% Getest van een winterse fietsoutfit online, maar we hadden nog een troefkaart in onze mouw zitten en die spelen we vandaag uit. 100% Getest: het rh+ Flash Jacket en de rh+ Reflex lange broek.

Begin oktober waren we bij rh+ in Lentate sul Seveso te gast en kregen we een winteroutfit mee voor test. Het Flash Jacket en de Reflex lange broek hebben allebei 129,90 euro op het prijskaartje staan en behoren daarmee tot het middensegment.

Hoewel rh+ kledingstukken in de collectie heeft die overlopen van de kleurtjes, is het Flash Jacket heel sober van stijl. Te koop in volledig zwart met een grijze bies, een rode bies of een gele bies is het jacket heel onopvallend, de volledig fluo gele versie zal je zichtbaarheid in het verkeer wel een boost geven. Het gewicht van 456 gram voor het jack in maat large is al een goede indicatie van wat voor soort jacket de Flash is: een kledingstuk voor als het écht koud is. rh+ raadt het Flash jacket aan voor temperaturen van vijf tot twaalf graden, al mag die indicatie wat ons betreft naar beneden worden bijgesteld want zelfs als de thermometer met het vriespunt flirt blijft het in het rh+ Flash jacket aangenaam warm. Voor de rest klopt de omschrijving die rh+ zijn Flash Jacket meegeeft vrij goed. De vijf op vijf in de categorie ‘Wind Proof’ klopt want dankzij de zachte voering en de dicht geweven buitenlaag wordt de rijwind efficiënt afgeblokt. Het rugpand is verlengd om je onderrug warm te houden.

Verademing

Vier op vijf voor waterdichtheid klopt ook, al haalt het Flash Jacket die punten vooral uit het feit dat het materiaal nogal dik is zodat het wat langer duurt voor de regen er zich een weg doorheen kan banen. Drie op vijf voor ademend vermogen klopt ook want van een jack van 129,90 euro mag je immers niet alles verwachten. De jackets uit de duurste regionen slagen er in om een hoog draagcomfort aan veel warmte én ademend vermogen te koppelen, in het prijssegment van 100 tot 150 euro is het meestal het ademend vermogen dat als eerste sneuvelt. Omdat het jack dik gevoerd is en niet echt ademt, is het verstandig om onder de Flash een zweethemd te dragen dat het transpiratievocht goed afvoert. Krijg je het echt te warm in het Flash Jacket, dan kan je voor de oksels een stel ritsjes openen om wat koele wind naar binnen te trekken. Op vlak van aerodynamica geeft rh+ het Flash Jacket slechts twee op vijf en ook die score is terecht. Het jack is wel anatomisch voorgevormd en met een ‘duimgat’ in de manchetten kan je de mouwen op spanning houden, de stof waarvan het Flash Jacket gemaakt is voelt wat dik en stug gaan waardoor het tijdens een fietsrit hier en daar voor wat vouwen en bulten zorgt. En van vouwen en bulten is geweten dat ze niet meteen aerodynamisch zijn. Op het rugpand zitten drie héél ruime steekzakken die ook gemakkelijk toegankelijk zijn, het extra steekzakje dat je met een rits kunt afsluiten is te klein om functioneel te zijn en is door de verticaal geplaatste rits nogal moeilijk bereikbaar.

De achterzakken zijn ruim genoeg om de helft van je huisraad mee te nemen, de duimgaten in de manchetten houden de mouwen op hun plaats.

Zeemzoet

Hoewel er bij het Flash Jacket een bijpassende Flash lange broek hoort (met dezelfde kleuraccenten), koos de marketing-afdeling van rh+ er voor om mij een Reflex lange broek in test te geven. Met slechts de merknaam op de linker kuit in reflecterend materiaal en geen ritsjes op de broekspijpen is de Reflex broek van het no nonsense principe, maar desondanks is de pasvorm prima. Van hetzelfde laken een pak voor wat het zeem betreft want hoewel het Magnus-zeem het ‘basiszeem’ is binnen de rh+ collectie, valt het zitcomfort prima mee. (Het Magnus-zeem heeft twee densiteiten, het Summus-zeem drie densiteiten en het Supremus-zeem zelfs vier verschillende dichtheden van dempend materiaal én in diktes variëren van 3 tot 14 millimeter). Ook voor de Reflex lange broek geeft rh+ aan dat ze idealiter gebruikt wordt bij temperaturen van vijf tot twaalf graden en dat is heel realistisch want de broek is minder warm en minder gevoerd dan het Flash Jacket. Wegens lekker strak aansluitend is de aerodynamica wel top, het ademend vermogen is prima en de bescherming tegen de koele rijwind gemiddeld. Waterdicht is de broek niet en dat claimt ze ook niet.

Conclusie

Als testrijder ben je al snel verwend als je vaak high-end kleding ter beschikking hebt, maar de rh+ combinatie van het Flash Jacket met de Reflex lange broek bewijst dat ook de kwaliteit in het middensegment er de voorbije jaren enorm op vooruit ging. Enkel op vlak van ademend vermogen (voor het jacket) en de afwerking (bij de broek, geen ritsen op de pijpjes of elastieken onder de voeten) moet je hier en daar wat toegevingen doen, maar voor de gedreven fietser die geen fortuin wil uitgeven aan zijn kleding is deze set meer dan prima.

Alle info over de rh+ kleding op de site van de fabrikant.

Gerelateerde artikels