Deel dit artikel:

100% Getest: Zes outfits voor de winter. MAAP

Een paar dagen geleden heb je misschien wel van één of andere suikernonkel of -tante een dikke enveloppe met bankbiljetten voor je nieuwjaar gekregen en ondertussen ben je er al achter gekomen dat die op de bank geen stuiver meer opbrengen. In de wetenschap dat de winter nog lang niet voorbij is, kan je natuurlijk ook altijd iets leuks doen met die centen. Investeren in nieuwe winterkleding, bijvoorbeeld, vandaar dat we deze week elke werkdag een set winterfietskleding voorstellen. MAAP bijt de spits af.

MAAP is een Australisch fietskledingmerk dat zijn spullen in Italië laat maken. De designs zijn bijzonder stijlvol en MAAP werkt momenteel onder andere met de sponsoring van supertalent Tom Pidcock en zijn team aan een grotere naamsbekendheid in Europa. MAAP situeert zich in het premium segment, dus verwacht je sowieso aan vrij pittige prijzen. Voor de wintermaanden kregen we van de Australiërs een kledingpakket dat bestaat uit de Base Thermal Bib (205 euro), een paar Base Leg Warmers (55 euro), een paar Clone sokken (20 euro) en een nagelnieuw Vertical DWR Long Sleeve Jersey (195 euro).

Fijne stof, korte mouwen

Het Vertical DWR shirt met lange mouwen kreeg een waterafstotende behandeling waardoor je in dit jersey een lichte regenbui wel droog door komt. Wordt het echt nat of bar koud, dan moet er een extra buitenlaagje aan te pas komen want 100% droog en extreem gevoerd is de Vertical niet. (MAAP heeft regenjasjes met lange mouwen en mouwloze windbrekertjes in het gamma.) De stof is bijzonder aangenaam om dragen en de pasvorm is lekker strak aansluitend, hou wel rekening met heel korte mouwen (best te combineren dus met winterhandschoenen met lange manchetten). Het ontwerp is sober, maar prachtig, de witte rits is heel grof zodat daarlangs regenwater naar binnen kan. De drie steekzakken onderaan het rugpand zijn ruim genoeg, één van de drie zakjes waterdicht maken en van een rits voorzien zou voor het Vertical jersey een meerwaarde betekenen. Het stripje reflecterend materiaal onderaan het rugpand is te klein om functioneel/zichtbaar te zijn.

Hou er rekening mee dat de mouwen nogal kort uitvallen. En het streepje reflecterend materiaal op het rugpand had iets groter gemogen.

Roubaix

De Base Thermal Big winterkoersbroek met korte pijpen zit even comfortabel en strak als de Team Bib Short voor zomers gebruik, maar biedt dankzij de wat dikkere Roubaix stof meer bescherming tegen de koude. Want wie in de winter een gewone korte zomerfietsbroek combineert met beenwarmers kent het gevoel dat in de schaamstreek na een wintertraining alles rood ziet van de koude. Niks van dat met de Base Thermal Bib die van hetzelfde high-density zeem voorzien is als de Team Bib Short. Zwarte zemen zijn tegenwoordig in de mode, al hoeft dat wat mij betreft om hygiënische redenen niet. Op een zwart zeem zie je vuil niet, op een licht gekleurd zeem wel. De bretellen zijn licht en sterk.

De Base Leg Warmers heb je in zwart of navy blue. De Clone sokken zijn zomersokken, dus overschoenen zijn in de winter een must.

De Base Leg Warmers zijn absolute must haves omwille van de perfecte pasvorm. De knieën zijn voorgevormd, de brede elastische band houdt de warmers op hun plaats zonder dat ze te hard in de bovenbenen snijden (en daar een lelijke print achterlaten) en de ritsjes onderaan de warmers vergemakkelijken het aan- en uittrekken. De MAAP logo’s zijn vrij klein, maar wel reflecterend. Ondanks dat de Base Leg Warmers nogal dun zijn, zit er toch meer warmte in dan je verwacht.

De Clone sokken hebben een fijne pasvorm en hoge schacht, maar zijn geen specifieke wintersokken zodat in de winter het gebruik van overschoenen of winterschoenen noodzakelijk is. Door zilver microvezels in de stof te verweven gaat MAAP in de Clone sokken de strijd aan met vieze geurtjes. Pidcock en co gebruiken wel MAAP-branded overschoenen, maar die vind je (nog?) niet in het reguliere gamma van MAAP terug.

Het volledige MAAP kledingaanbod vind je hier.