Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Vaude windstopper, bibshorts en sokken

Vaude is in de Lage Landen vooral bekend bij hikers en bergsporters, toch biedt deze Duitse producent ook een uitgebreid assortiment kleding aan voor toerfietsers, commuters én de meer sportieve fietsers. Wij hielden het Windoo Pro ZO jacket, de Men's Pro Bib Pants IV en de Bike Footies tegen het licht.

Vaude onderscheidt zich van de traditionele brands uit de wielersport doordat elk item het Green Shape Label en het logo van de Fair Wear Foundation draagt. Dit betekent dat bij de fabricage enkel gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen en dat de eerlijke arbeidsomstandigheden in de gehele supply-chain gegarandeerd zijn.

Vaude Windoo Pro ZO Jacket

Het minste wat je van de Windoo Pro ZO (ZO staat voor Zip-Off) kan zeggen, is dat het een veelzijdig jacket is. De winddichtheid is nagenoeg perfect en ook de bescherming tegen een regenbui is verrassend goed voor een product dat in de markt wordt gezet als een windstopper. De mouwen zijn makkelijk aan of af te ritsen waardoor het jack bij sterk uiteenlopende temperaturen dienst doet. Op de rug zitten bovendien twee ruime zakken, grabbelen naar de zakjes van een bedekt shirt hoeft dus niet. Subtiel verwerkte fluostrips verhogen de zichtbaarheid. De eerder rechte snit en de beperktere ventilatie wanneer je met mouwen fietst, bekoren minder. Dit product is daardoor geschikter voor commuters dan voor prestatiegerichte fietsers.

Plussen

+ Milieuvriendelijk en ethisch geproduceerd

+ Bruikbaar bij diverse weertypes dankzij afritsbare mouwen

+ Twee ruime achterzakken

Minnen

– Wijde snit minder gericht op racefietsers

– Beperkte ventilatie bij gebruik met mouwen

De adviesprijs is € 120 euro. Meer info op de website van Vaude. Lees verder onder de afbeeldingen.

Vaude Men’s Pro Bib Pants IV

Opvallend aan deze bib is het bijzonder dunne zeem van zadelproducent SQlab. Door het gebruik van een zogenaamd Super High Density Foam garandeert Vaude toch voldoende comfort met een zeem van amper vier mm dik. Door het beperkte volume zou het zich rimpelloos naar de vormen van het lichaam kunnen plooien. De eerste pasbeurt voelt onwennig, net als de eerste ritten. Het contact met het zadel is erg direct, maar niet onaangenaam omdat het zeem inderdaad erg flexibel is. De bib blijft netjes op zijn plaats tijdens het bewegen. Voor wie comfort een synoniem is van zacht, zijn er betere opties op de markt. De kwaliteit is meer dan ok: meerdere ritten en evenveel wasbeurten laten nauwelijks sporen na. De pijpen zijn aan de korte kant, wat in zomerse omstandigheden niet onaangenaam is. Wanneer je deze broek afwisselt met bibs van andere merken kan dit natuurlijk tot een kleur dégradé leiden.

Plussen

+ Milieuvriendelijk en ethisch geproduceerd

+ Dun, ergonomisch zeem

+ Slijtvast

Minnen

– Wennen aan de hardere zit door het dunne zeem

– Relatief korte pijpen

De adviesprijs is 140 euro. Meer info op de website van Vaude. Lees verder onder de afbeeldingen.

Vaude Bike Footies

De discussie over de ideale lengte van fietssokken laait zo nu en dan op bij puristen en wielerfanaten. De één gaat voor kort, de ander voor halfweg de kuiten. De Footies van Vaude vallen buiten deze twee categorieën, ze steken nauwelijks enkele centimeter boven de schoenrand uit. De ongebruikelijke lengte zal niet iedereen bekoren en het zijn evenmin sokken die je in alle omstandigheden kan dragen. Deze Footies zijn echt bedoeld voor de warmste dagen van het jaar en dan bewijzen ze wél hun nut. Zelfs bij een marathontraining in zomerse omstandigheden krijg je beduidend minder snel het gevoel dat je voeten gaan gloeien. Ze zijn erg licht (12 g) en door de fijne netstructuur zijn ze bijzonder luchtig. Dit heeft ook als voordeel dat ze snel drogen. Het weefsel is elastisch en bij de hiel net iets minder fijnmazig wat de sokken netjes op hun plaats houdt. Die lichtvoetigheid heeft anderzijds tot gevolg dat het contact met de schoen groter is en je moet wennen aan eventuele stiksels of oneffenheden.

Plussen

+ Milieuvriendelijk en ethisch geproduceerd

+ Ademend en snel droog

+ Luchtig bij warm weer

Minnen

– Heel dun

– Erg kort, ongebruikelijke lengte

De adviesprijs is € 11 euro. Meer info op de website van Vaude.

Gerelateerde artikels