Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Specialized Therminal Bib Tights

Je benen warm en droog houden is in de winter essentieel om langere tijd op de fiets te kunnen blijven. Na de Drenthe 200 weten we waartoe de Specialized Therminal lange broek in staat is.

Beginnen bij het begin is voor deze keer inzoomen op de prijs want 109,90 euro voor een lange fietsbroek met zeem is beslist geen zotte prijs. Verwacht je op basis van die ‘gemiddelde’ prijs dan een product van ‘gemiddelde’ kwaliteit, dan trek je in het geval van de Specialized Therminal Big Tights toch wel grote ogen. Het eerste wat opvalt is de hoogwaardige afwerking. De broek is immers opgebouwd uit een groot aantal panden (ze allemaal tellen is echt onbegonnen werk) die bijna allemaal van verschillende stof zijn gemaakt om op een welbepaalde plaats in de broek een welbepaalde functie te vervullen. Zo zijn de frontpanelen van de broek (bovenbenen, scheenbenen) van wat dikkere stof gemaakt om de koude af te blokken, in de knieholte zit dan weer heel soepele stof om de flexibiliteit van de broek te garanderen en op de zijkanten vind je lichtere stof in functie van het ademend vermogen. Al die lapjes stof zijn met plat gestikte naden aan mekaar gezet en omdat er zo veel stukken gestikt moesten worden, kon Specialized meteen een snit uitwerken die je houding op de fiets ondersteunt. Dus geen ‘rechte’ broekspijpen, maar lichtjes voorgevormde pijpen die de vorm van je benen volgen. De bretellen zijn heel hoog uitgewerkt, de achterkant van de bretellen en het rugpand zijn van licht mesh gemaakt terwijl aan de voorkant een dikkere stof is gebruikt. Omdat het frontpaneel hoog is doorgetrokken moest Specialized een ritsje voorzien om sanitaire stops te vergemakkelijken, het hoog opgetrokken frontpaneel van dikkere stof moet in combinatie met een ondershirt met windstopper je buik en borst warm houden. De uiteinden van de broekspijpen lopen wat wijder uit zodat je de broek over je schoenen kunt dragen om op die manier te voorkomen dat afdalend regenwater in je schoenen terecht komt. Onderaan de broekspijpen zitten elastieken om de broekspijpen onder je voeten te borgen.

Het draagcomfort van de Therminal broek is uitzonderlijk hoog, met dank aan de fijne pasvorm. Alleen zullen fietsers met een laagje winterspek op de buik het ritsje open moeten zetten om een al te gespannen buik te voorkomen. De Therminal stof is aan de binnenkant van fleece voorzien wat heel zacht aanvoelt en veel warmte vasthoudt. De broekspijpen sluiten perfect op de onderbenen aan en de elastieken onder je voeten irriteren of storen nooit. Hoewel Specialized bij de Therminal stof de nadruk legt op de warmte, het ademend vermogen en het feit dat zweet gemakkelijk naar buiten wordt geleid, was ik tijdens de vier verzopen uren van de Drenthe 200 vooral onder de indruk van hoe waterafstotend de broek wel is. Na vier uur in de gietende regen, hagel en smeltende sneeuw waren mijn benen nog altijd warm en droog! Alleen op het einde van de zondvloed kwamen er langs het zeem een paar druppels naar binnen, maar wie daar een drama van maakt mag zich inschrijven voor het wereldkampioenschap muggenziften voor landenteams.

Het Body Geometry zeem is specifiek voor winters gebruik voorzien van een windbrekerlaag en dat zeem is het enige verbeterpuntje van de broek. Voor een wegtraining van een uur of drie volstaat de kwaliteit van het zeem, na de bijna twaalf uur in het zadel van de Drenthe 200 zag mijn achterwerk er wel uit als een mijnenveld. Anderzijds moet ik mezelf daar ook deels de schuld van geven want het laagje broekvet vergeten op zo’n dag is eigenlijk een onvergeeflijke fout. Door het twaalf uur lang schuren van de smerige broek op het zadel is de stof aan de buitenkant van het zeem al wat opgeruwd en begint het lichtjes te pluizen, al is dat na zo’n helletocht niet meer dan normaal.

Dus? Die 109,90 euro is geen eurocent te veel voor deze doordachte en kwalitatief gemaakte broek. Alleen eigenaars van een gevoelig zitvlak zullen op dat vlak misschien een beetje op hun honger blijven … zitten. De details van de broek vind je hier.