Ik start met toe te geven dat ik meestal sceptisch ben als het gaat om dure accessoires die het leven van de fietser zouden moeten verbeteren of vereenvoudigen. Een dure fiets kan ik nog enigszins begrijpen, maar gadgets waarvoor je diep in de buidel moet tasten vind ik zelden de moeite. Deze slimme ventilator van het Italiaanse Elite wist me toch te overtuigen, want hij maakte mijn trainingen op Zwift en Rouvy – iets wat ik zie als een noodzakelijk kwaad – in één klap veel aangenamer.
Voor het design schakelde Elite de hulp in van Adriano Design en de uitkomst is geslaagd. Net als de meeste toestellen uit de collectie van het Italiaanse merk kreeg de Aria een futuristische maar functionele look. De toevoeging van een handgreep kan op mijn goedkeuring rekenen.
Laat je leiden door je hart
Om de Aria slim te laten werken (je kan hem ook gewoon inschakelen in een van de vier blaasniveaus), koppel je hem via de app van Elite aan een sensor en stel je het bereik van die parameter in (bijvoorbeeld: de ventilator blaast vanaf hartslag 120 tot en met 190). Dat kan eentje zijn voor snelheid, vermogen, hartslag of zelfs lichaamstemperatuur, als je zo’n Core-metertje gebruikt. Ik hield het al snel bij de hartslagmeting, want hoe hoger de hartslag, hoe warmer je het krijgt/hebt. Als bijvoorbeeld je vermogen afzwakt na een interval, zweet je je nog altijd te pletter door de eerdere inspanning, maar dan zou de ventilator bijna niet meer voor verkoeling zorgen, als je hem op vermogen hebt ingesteld. Bij gestructureerde intervaltrainingen merkte ik des te harder het nut van de ventilator. Zelfs in een warme kamer bleef het zweten veel meer onder controle dan met een gewone ventilator. Ging mijn hartslag de hoogte in tijdens een interval, dan werd de blaaskracht van de ventilator eveneens geleidelijk sterker en pas als mijn hartslag weer voldoende gezakt was, zwakte ook de luchtstroom af.
De Aria kan tot 50 km/u lucht in je gezicht blazen en dat is toch echt wel voldoende om het hoofd koel te houden. Die kracht voelt trouwens bijlange niet zo overweldigend vanaf de typische afstand die je hebt ten opzichte van zo’n ventilator. Handig daarbij is dat je de hoek kan instellen. Elite voorzag tien stappen waarin je die afstelling kan doen, zodat hij perfect in de richting blaast waar jij dat wil. Het bereikte oppervlak van de luchtstroom is eveneens groot genoeg om je gezicht en bovenlichaam te verkoelen.
Zo zuiver als Alpenlucht
Wat ik eerst zag als een nutteloos gimmick vond ik naderhand toch wel slim bedacht. Aan de zijkant van het toestel zitten namelijk actieve koolstoffilters die de lucht moeten zuiveren. Ik ben nogal gevoelig voor stof in de lucht – hatsjie ende hatsjoe! – en kan het dus wel appreciëren dat de lucht die ik aan 50 per uur in mijn mond krijg geperst ook van goede kwaliteit is. Een setje nieuwe filters kost trouwens maar 15 euro, als je ze na 500 uur gebruik eens wil vervangen.
Is er dan naast de prijs geen enkel minpunt? Wel, als de Aria een paar uur uit staat en je daarna op de power-knop wil drukken, gebeurt er niets. Je kan enkel de stekker uit het stopcontact trekken en er terug in stoppen om hem terug wakker te krijgen. Via de Elite MyE-training-app lukt het wel, maar als ik Rouvy gebruik, wil ik niet eerst een andere app openen om een accessoire te laten werken. Dat is wel een euvel dat in een volgende update verholpen kan worden en Elite stuurt geregeld updates de wereld in, waardoor ik vermoed dat dat wel in orde komt.
Conclusie
De Elite Aria heeft het trainen binnenshuis toch in één klap veel aangenamer gemaakt. De plas met zweet onder de fiets is er kleiner op geworden en de intervals zijn iets vlotter te verwerken door de betere, aangepaste koeling. Je betaalt er dus iets voor, maar het is wel een goed uitgedacht accessoire voor de fanatieke indoorfietser.