Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Sigma ROX 12.0 Sport

Gisteren lanceerde Sigma zijn nieuwste GPS. De ROX 12.0 is de opvolger van de ROX 11.0 en Grinta! mocht al een maand voor de officiële presentatie een test-toestel in ontvangst nemen. Zodat we meteen met een volwaardige review kunnen komen.

Na de ROX 7.0, 10.0 en 11.0 is er nu dus de 12.0 en dat toestel breekt compleet met de stijl van weleer. Hebben de 7.0, de 10.0 en de 11.0 een monochroom scherm en bedieningsknoppen op de zijkanten van het toestel, dan maakt de 12.0 indruk met een 3” groot touchscreen (in kleur deze keer!). Het toestel kost 399 euro, in bundel (met een houder voor op het stuur en één om voor het stuur te monteren, een R1 hartslagmeter, een R2 snelheids- en trapfrequentiemeter) kost de ROX 12.0 Sport 479 euro.

Met de meegeleverde USB- kabel laad je de ROX 12.0 Sport op en eens volledig opgeladen licht te homebutton in het midden van het toestel op waarna je aan de slag kan. Het toestel is zeer gebruiksvriendelijk wegens amper gedoe met logins en dergelijke. De Rox werkt volledig via wifi, dus even met je wifi verbinden en eventueel met Strava en alle trainingsdata zullen in de toekomst meteen bij thuiskomst gesynchroniseerd worden. De Sigma ondersteunt alle nieuwste trainingsapps zoals GPSies, Strava (live segments), Komoot Trainingpeaks, Sigma Cloud en de connectiviteit met Shimano DI2 is tegenwoordig ook vanzelfsprekend. De ROX12.0 is voorzien van een kleurentouchscreen (perfect leesbaar in de zon) met daar bovenop vier bedieningsknoppen op de zijkanten van de hardware en één centraal onderaan geplaatste aan/uit knop. De bediening van het toestel is zeer eenvoudig, al zijn die knoppen eigenlijk overbodig als je al touchscreen hebt. Ik ben niet meteen de persoon die handleidingen leest en zonder deze te raadplegen vind ik al snel mijn weg in de verschillende pagina’s. Een toestel moet voor mij opstarten en ik moet er meteen mee kunnen vertrekken. Dat is ook wat ik de eerste rit doe. Out-fronthouder installeren, ROX 12.0 GPS er in de weg op.

Voor de training moet je nog even aangeven welk sportprofiel (Road, MTB, fietsen of indoor cycling) je wil nemen. Vooraf zijn er vier ingesteld, maar ook dit is aanpasbaar. Zeer handig als je de gps op verschillende fietsen gebruikt of gebruik maakt van verschillende extra sensoren. Eens je er uit bent welke training je wil afwerken, kan je starten. Je fietst daarbij volgens je eigen keuzes, ofwel laad je een voorgeprogrammeerde route in of je gebruikt de ‘draw my route’ optie om de GPS je zelf een route te laten voorstellen.

Op het grote scherm zijn er vier velden voorgeprogrammeerd, al kan je deze volledig personaliseren en dat is in vergelijking met de 11.0 een stuk gemakkelijker geworden. Even de vinger twee seconden op het veld houden en je kan zelf kiezen wat je daar wil zien. Opvallend is hoe duidelijk het navigatiegedeelte is. Het kleurentouchscreen is gemakkelijk te bedienen en het in- en uitzoomen gaat soepel. Ook de velden instellen op de navigatiepagina gaat snel. De ROX 12.0 is een volwaardig navigatietoestel waarmee je meteen twintig vooraf geïnstalleerde Europese kaarten kunt raadplegen en ook het toestel zelf een route kunt laten uitstippelen. De overige kaarten zijn trouwens gratis te downloaden.

Het gebruiksgemak is het punt waarop de ROX 12.0 de 11.0 simpelweg overklast. Gemakkelijker gegevens analyseren en uploaden via allerhande trainingsapps of via de Sigma Cloud zelf: alles kan via het toestel (wifi) zelf en dus geen gedoe meer met eerst het toestel aan de computer hangen. Ook de verbinding met vermogensmeters gaat via ANT+ vlekkeloos. Sigma geeft zelf een gebruiksduur van zestien uur aan, al blijkt dat een waarde die je moet interpreteren als ‘in de beste omstandigheden gaat de batterij zestien uur mee’. Verbonden met hartslag- en vermogensmeter en met het scherm op volle helderheid zingt de batterij het wel nog altijd een heel fraaie twaalf uur uit.

Het leuke aan dit toestel is dat het veel mogelijkheden biedt, al kan het voor sommigen zelfs al iets te ver gaan. Net zoals bij velen van zijn concurrenten kan je ook bij de Sigma ROX 12.0 je eigen workouts maken. Voor sommigen betekent deze functie een meerwaarde, anderen zullen dit misschien zelfs nooit gebruiken. Niets nieuws in vergelijking met andere toestellen, al ziet het er toch net iets mooier en beter gestructureerd uit.

Al die mogelijkheden zitten verpakt in een vrij groot toestel want de ROX 12.0 meet 115 x 59 x 17 en weegt (exclusief stuurhouder) 126 gram. Het toestel is qua formaat en gewicht vergelijkbaar met de Garmin 1000 of 1030 zodat de ROX 12.0 in de categorie van de grote jongens speelt.  Ideaal dus voor toerfietsers en minder geschikt voor fietsers die de fiets clean en licht willen. Het intern geheugen van 8 GB is met een Micro SD kaart uit te breiden tot 128 GB en dat is meer dan ruim genoeg voor al je trainingsplannen en heel wat kaartmateriaal. Het prima afleesbare 3” kleuren touchscreen is ideaal voor fietsers die alles graag ingezoomd bekijken. Last but not least is de ROX 12.0 standaard in grey en white edition te koop, al kan je het toestel met gekleurde behuizingspaneeltjes perfect laten aansluiten bij de kleur en stijl van je fiets.

www.sigmasport.com