Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Sigma Pocket Tool multitools

Multitools zijn geen high-tech accessoires, al is de ene multitool toch de andere niet. Ook over de ergonomie, het design en de functionaliteit van een multitool moet worden nagedacht. Eens kijken hoe de vernieuwde Pocket Tools van Sigma het er van af brengen.

Eind vorig jaar berichtten we over de nieuwe Pocket Tools van Sigma, ondertussen hebben we het trio een flinke poos kunnen testen.

Uit een uitvoerige vergelijking van multitools hebben we in het verleden al eens genoteerd wat echt nodig is voor fiets-EHBO onderweg. Dat zijn de inbussen 2,5-3-4-5-6-8, een PH2-kruiskopschroevendraaier en een Torx T25. Acht tools waarmee je prima alle bijstelwerk kunt doen. Een platte schroevendraaier is vreemd genoeg voor een fiets niet echt nodig, maar zit wel op nagenoeg elke multitool. Geen nood, want dat stuk gereedschap komt op andere momenten vaak wel van pas.

Met deze voorkennis valt er al wat te zeggen over de ‘inhoud’ van onze nieuwe Sigma’s. Beginnen we met de Pocket Tool Small, de kleinste van de hoop. De specs: 8 functies, 76 gram, prijs 12,95 euro. De Small is gezien zijn afmetingen een multitool voor wie alleen het hoognodige stelwerk onderweg wil kunnen doen. Acht functies in een compact pakketje zou de truc kunnen doen, maar Sigma heeft gekozen voor de inbussen 2,5-3-4-5-8, een T25, een PH1-kruiskop en een platte schroevendraaier maatje horlogeplaatboutjes (piepklein dus). Geen PH2 dus, en dat breekt op bij het bijstellen van de derailleurstelschroefjes: de PH1 is daar te klein voor. Missen we de inbus 6? Ja, als je pedalen vast wilt zetten en je hebt net exemplaren die inbus 6 vragen in plaats van inbus 8, dan wel natuurlijk.

De inhoud van de Pocket Tool Small kan dus door Sigma nog opgewaardeerd worden bij een volgende uitgave. De uitvoering, met rubberen zijkanten voor goede grip, is robuust en OK. Het gefosfateerde gereedschapsstaal waar alle Pocket Tools van gemaakt zijn, lijkt vrij duurzaam.

Over naar de Pocket Tool Medium. Specs: 17 functies, 124 gram, prijs 22,95 euro. Deze heeft wel alle nodige inbussleutels aan boord, maar opnieuw is de PH2 kruiskop er niet bij. De Medium heeft twee afneembare bandenlichters die hun job prima aankunnen, ook toen we de strijd aangingen met een stugge band bleven de bandenlichters heel. Wel jammer dat de bandenlichters niet zo soepel los en vast te klikken zijn en daarenboven zit één van de bandenlichters de kettingpons in de weg. Wil je de kettingpons gebruiken, dan moet er sowieso één bandenlichter los geklikt worden. Qua werking doen de tools het allemaal prima, ook de kettingpons. Die duwt pinnen gedecideerd uit hun schakel en drijft ze even vlot weer terug.

Dan is er natuurlijk nog de Pocket Tool Large. De specificaties zijn: 22 functies, 186 gram, prijs 34,95 euro. De Large heeft in tegenstelling tot de Medium een afneembare kettingpons. Dat werkt wat comfortabeler, je zit minder te pielen met je grote handen, maar de keerzijde is dan weer dat je een vrij forse multitool in handen hebt.

Ondanks het formaat van de Pocket Tool Large beslist Sigma om ook hier de PH1 kruiskop schroevendraaier te monteren en niet de veel handigere PH2. Ergonomisch steekt de Large beter in mekaar dan de Medium want alles past netjes compact ineen. Een mooie toevoeging – niet eerder door ons gesignaleerd op een multitool – is het mes. Het wordt vergrendeld door een veer en de grote omvang van de tool dient heel functioneel als handvat, zodat je best wat snijkracht kunt uitoefenen. Een overbodige toevoeging is de flesopener, die geïntegreerd zit in een uitneembaar metalen tooltje, met spaaksleutels,  zeskantsleutel en zo nog wat samen. Een eerste poging om met de mini-flesopener een Grimbergen te kraken resulteerde in een bierdouche voor de halve keuken. Dus best eerst een keer buiten proberen…

Slotconclusie is dat de Sigma Pocket Tools de meeste van hun taken naar behoren vervullen en zowel duurzaam als robuust zijn. Over de ergonomie van de Medium en de afwezigheid van de PH2 kruiskop schroevendraaier willen we met de Duitse productontwikkelaars wel nog eens in discussie gaan.

Gerelateerde artikels