Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Shimano S-Phyre shirt korte mouw

Sorry dat ik er over begin, maar het Shimano S-Phyre wielershirt met korte mouwen zal u 199,95 euro armer maken. Een dergelijke prijs valt enkel te rechtvaardigen als een product simpelweg top is, voor een shirt van middelmatige kwaliteit is een dergelijke investering extreem. En dus is dit geen 100% getest, maar wel een 200% getest.

Shimano introduceerde de S-Phyre kleding in het voorjaar van 2017 om terug een deuntje mee te spelen in het premium kledingsegment. Want de Japanners bieden al decennia lang naast fietsonderdelen ook kleding en schoenen aan, maar in de zwaar bevochten categorie van de high-end fietskleding (ga maar eens na hoeveel premium fietskledingmerken er in het voorbije decennium bijgekomen zijn) kon Shimano niet echt een vuist maken. Met een compleet vernieuwd imago, een nieuwe merknaam en een partnership met het Lotto.NL-Jumbo wielerteam wil Shimano het tij keren. En dat trouwens niet voor het eerst, in het verleden deden de Japanners al een gelijkaardige poging met de Accu-3D kleren die weer vrij snel uit het gamma verdwenen.

Maar goed, een shirt van 199,95 euro dus en dan mag dat er een beetje exclusief uitzien. Het zwarte shirt met blauwe accenten oogt heel chique, in fluo geel met zwarte accenten val je in het straatbeeld een stuk beter op, maar die laatste kleur ziet er wat goedkoper uit. In de hand vallen meteen twee zaken op: het lage gewicht van het shirt (slechts 150 gram) en de aparte textuur van de stof waardoor het S-Phyre shirt nogal plastiekerig aanvoelt. De aandacht voor de details bij de afwerking is extreem. Zo wordt er met een minimum aan naden gewerkt om het comfort te verhogen, in de plaats daarvan zijn de twee delen waaruit het rugpand bestaat aan mekaar gelast. Het rugpand is trouwens een flink stuk verlengd en met een breed elastiek afgewerkt om te voorkomen dat het tijdens de rit omhoog kruipt. De elastieken bovenop de drie steekzakjes op de rug zijn omgeplooid, de volledige frontale rits wordt niet achter een flap geborgd en de strak aansluitende kraag is laag gehouden. De korte mouwtjes zijn niet ultrakort, maar ook nog niet zo lang als de korte mouwen shirts die nu in de mode zijn (bij veel huidige shirts met korte mouwen komen de mouwtjes tot net boven de ellebogen).

Hou bij de aankoop rekening met een heel krappe maatvoering. Omdat aerodynamica bij de ontwikkeling van dit shirt belangrijk was, moet het S-Phyre shirt uiteraard strak op het lichaam aansluiten, al moet je daar tegelijk niet in overdrijven. Aan de stof – een combinatie van 75% polyester met 25% elastaan- moet je heel erg wennen want het lijkt allemaal nogal plastiekerig. Desondanks valt het ademend vermogen van het shirt best mee en dankzij de strakke snit hangt het shirt niet als een PMD-zak om je lichaam te wapperen. Een rugnummer met veiligheidsspelden op het shirt aanbrengen is niet zo verstandig, de mini-gaatjes die de spelden in de stof maken kunnen op termijn tot grotere gaten en scheuren leiden. Gebruik je het fluogele S-Phyre shirt in slechte weersomstandigheden, vergeet dan niet om meteen na de rit het shirt even uit te spoelen. Doe je dat niet en stel je de wasbeurt een tijdje uit, dan is de kans reëel dat de vlekken er nog maar moeilijk uit gaan. De ritsslede is heel lang en ligt goed in de hand, prettig als je onderweg het shirt even met één hand een stukje wil openritsen.

Voor de bijna tweehonderd euro heeft het Shimano S-Phyre shirt met korte mouwen heel wat in de aanbieding, al zijn er tegelijk ook nog een paar aandachtspunten zoals het onderhoud van de stof. En hoewel het shirt voor heel competitief gebruik werd ontwikkeld, had een waterdicht zakje op het rugpand voor de sportief ingestelde recreant een meerwaarde kunnen hebben.

Het volledige Shimano kledingaanbod vind je hier.