Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Q36.5 Dottore broek en Pinstripe shirt

Opgericht in 2013 is Q36.5 een relatief jonge speler op de fietskledingmarkt. Na de test van de Dottore broek en het Pinstripe shirt besef je evenwel dat Q36.5 frontman Luigi Bergamo al twintig jaar ervaring had in deze sector toen hij met Q36.5 begon. En dat het selecte clubje van topmerken in fietskledingland er een te duchten concurrent bij heeft.

De fietskledingfabrikant uit Bolzano (aan de poort van de Dolomieten dus) omschrijft zijn kleding met de slogan “High-performance minimalism” en met zo’n slagzin hebben ze mijn aandacht meteen. Ik gruw immers van overbodige tierelantijntjes: functionaliteit is waar het om draait. En Q36.5 maakt met de Dottore fietsbroek meteen indruk en wel omwille van een onnozel elastiek. De broek wordt immers geleverd met een breed, groen elastiek. Doel daarvan? Als je je fietsbroek in de kast wil opbergen, dan rol je ze van de bretellen tot de broekspijpen op waarna je er het elastiek omheen doet om alles als een sigaartje in je kast op te bergen. Kijk: van zoiets word ik vrolijk.

Het eerste aanvoelen van de broek als je ze uit de verpakking haalt is bijzonder. De stof voelt een beetje plastiekerig aan (het maakt ook veel meer lawaai als je er een beetje mee friemelt en frommelt), er zitten geen elastieken of silicone grippers aan de binnenkant van de broekspijpen en de bretellen zijn van een dermate lichte stof gemaakt dat je er los doorheen kijkt. Dat de broek slechts 175 gram weegt valt ook meteen op want dat is écht licht voor een fietsbroek. Trek je de broek aan, dan voelt het rond de benen lekker strak aan zonder dat het op welke manier dan ook oncomfortabel is. De bretellen zijn vooraan heel laag aangezet zodat het stuk stof boven het kruis nooit vervelend op je onderbuik spant, ondanks de afwezigheid van een elastiek of silicone grippers blijven de broekspijpen perfect op hun plaats zitten. In de broek verwerkt Q36.5 verschillende stoffen die allemaal een ander doel dienen (de ontwerpers van de Dottore broek kunnen een volledig boek over die ene broek schrijven, kijk maar eens op hun website), maar het valt onmogelijk in percentages uit de drukken of de broek je effectief beter doet presteren. Wat ik wel met absolute zekerheid kan stellen is dat de Dottore broek de belofte van ‘all-purpose, all-day, any-day fietsbroek’ voor de volle honderd procent waar maakt. De Dottore broek is één van de comfortabelste, zo niet dé comfortabelste fietsbroek die ik ooit gedragen heb en dat waren er in de voorbije 28 jaar best al heel wat. Het zeem oogt weinig spectaculair, maar doet wat het moet doen: je zitvlak ondersteunen en schuurplekken en andere ongemakken voorkomen. De afwerking van de broek is conform de vraagprijs van 244 euro en ook na elvendertig wasbeurten is er van slijtage nog geen sprake.

Het bijpassende Pinstripe shirt van 152 euro gooit even hoge ogen en ook hier voelt de stof meteen licht (het shirt weegt 125 gram) en een beetje ‘anders’ aan. Het Pinstripe shirt is immers gemaakt van een polyester microweefsel waarin per shirt twee gram pure zilverdraad wordt verwerkt om de thermische geleiding te verbeteren. Of in mensentaal gezegd: warmte afvoeren. Het weefpatroon van het shirt resulteert in een eindeloze reeks vierkantjes van een halve centimeter bij een halve centimeter en op elk van de hoeken van elk van deze vierkantjes zit een minuscuul gaatje in het shirt waar je zo doorheen kijkt. Echt apart. De mouwen zijn naar 2018 maatstaven nog redelijk kort, de rits loopt over het volledige borstpand en onderaan het rugpand vind je de drie klassieke steekzakjes. Het rechter zakje kan je met een rits afsluiten (maar is niet waterdicht) en via een gaatje in de voering kan je de kabel van een iPod of smartphone naar je oren leiden. Verkrijgbaar in verschillende kleuren (rood, zwart, licht groen, zwart met oranje rits) ziet het Pinstripe shirt er heel stijlvol uit, maar ook hier is functionaliteit toch het codewoord. Zelfs als het 35 graden is voelt het zwarte shirt niet warm aan, maar de lichte stof biedt de hele dag door verkoeling. De snit is heel sportief, enkel op mijn smalle schouders zit het shirt een tikkeltje te los zonder dat het stoort.

Slotconclusie? Dat is zwaar onder de indruk ben. Ik heb aan testkleding zelden een gebrek en welke spullen ik het vaakst draag is een goede indicatie van wat écht goed is. Deze zomer heb ik al bijna al mijn ritten in de Q36.5 Dottore broek en het Pinstripe shirt gereden. Omdat de zwarte combinatie bij elke fiets, bij elke helm en bij elk paar schoenen past. Maar bovenal omdat broek en shirt zo belachelijk veel comfort bieden. Topspul.

www.q36-5.com