Smartwatch
De Polar Vantage V3 is eerder een smartwatch dan een specifiek fietshorloge. Er zitten verschillende sportprofielen op (verder te finetunen via de Polar Flow App) en de horloge kent een reeks gezondheidsinstellingen en fitness-testen. Het is tevens de eerste Polar met een 47 millimeter breed amoled screen. Dat scherm in Gorilla Glass is uitzonderlijk mooi met heldere kleuren, de weergave erg scherp.
Bediening van de Vantage gaat ofwel met drukknoppen langs de zijkanten of via een goed functionerend touchscreen. De bediening kan dus ook via de knoppen aan de zijkant en ook die zijn prima te bedienen en voorzien van een ruwer patroon, wat het gemak nog vergroot.
Om de batterij te sparen, wordt het scherm na een paar minuten uitgeschakeld. Dat terug inschakelen doe je door op een van de knoppen te drukken, of aan de hand van een polsbeweging. Je kantelt het op dergelijke manier dat het lijkt alsof je ernaar kijkt. Soms lukt die polsbeweging, soms ook niet, waardoor je toch nog genoodzaakt bent op een van de knoppen te drukken. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om het scherm steeds aan te laten, maar dat heeft dan weer zijn invloed op de batterij. Op zich niet meteen een probleem, die batterij gaat in horlogemodus tien dagen mee, in bespaarmodus training 140 uur en in prestatiemodus (met GPS) ben je nog steeds goed voor 43 uur training. Indrukwekkend. Laden gaat erg snelt met een specifieke kabel die op magneetjes aan de achterkant van het horloge vastklikt.
Het beginscherm van het horloge kan je verder personaliseren met widgets en kleurtjes.
Sensoren
De zogeheten Polar Elixir-biosensor voorziet in technologie die allerlei relevante informatie van het menselijk lichaam meet. De Vantage V3 heeft een ingebouwde ECG-sensor. Zo kun je binnen dertig seconden een elektrocardiogram maken. Daarmee worden de elektrische signalen van het hart gemeten, wat inzicht geeft in je algehele gezondheid. Fijn, maar noch horloge noch app geven meer inzicht in je meetresultaten, wat van de ECG-sensor toch eerder een gimmick dan een gezondheidstool maakt.
De nieuwe hartslagmeting rond de pols (Gen-4 OHR) kreeg een aangepast algoritme en een nieuwe sensorstructuur mee. De hartslagmeting is behoorlijk nauwkeurig. We deden een vergelijkende test met een Grit X met borstband en de resultaten van hartslagmeting waren erg mooi gelijklopend. Een SpO2-sensor meet de zuurstofsaturatie in je bloed, een belangrijke indicator bij het trainen op hoogte maar ook voor het algemene fitnessniveau van de gebruiker.
Op een van de schermen krijg je een mooi weekoverzicht, klik je daar in, dan ga je dieper in detail op die week. Na een training kan je jouw cardiobelasting bekijken en daarmee gepaard gaand of je al dan niet productief aan het trainen bent.
Het horloge geeft ook voorstellen van training, opgedeeld in kracht, cardio of ondersteuning. Die voorgestelde oefeningen worden erg duidelijk en inzichtelijk uitgelegd op het horloge.
Een reeks gezondheidstests en metingen geeft je snel en eenvoudig inzicht in je algehele gezondheid of je fysieke vermogen. Zo meet de fietstest het maximaal gemiddelde vermogen dat je zestig minuten kan volhouden (FTP).
De Vantage V3 geeft je veel informatie, zonder echter diep in detail te gaan. Prima voor de gelegenheidssporter, de professionele sporter verwacht naast data ook inzichten in die data en daar blijven wij toch wel een beetje op onze honger zitten.
Slapen is ook trainen
Polar heeft voor de Vantage V3 veel aandacht besteed aan het belang van je slaap. Het horloge meet ‘s nachts automatisch je huidtemperatuur, wat waardevolle inzichten geeft in je algehele gezondheid. Het horloge houdt ook bij hoe goed (of slecht) je hebt geslapen, wanneer je in slaap viel en weer wakker werd en wat het effect was van je nachtrust. Aan de hand daarvan wordt ook een suggestie gedaan wanneer je die avond in bed zou moeten.
Het systeem berekent ook wanneer je die dag op je best zal zijn, wanneer je een boost van je nachtrust krijgt. Om die data te verzamelen moet je het horloge minimaal vijf nachten na elkaar dragen. Nu, ik ben niet zo’n goede slaper (mooi dat de Vantage V3 dat elke ochtend bevestigt), dus het dragen van een horloge, met een scherm dat al eens regelmatig oplicht na een armbeweging, is niet meteen mijn ding.
Navigatie
De Vantage V3 ondersteunt multiband-gps voor een nog betere positiebepaling. De kaarten – ook offline beschikbaar – zijn erg mooi en duidelijk, paden en weggetjes worden goed aangegeven. Wanneer je via de app een route op je Vantage V3 uploadt, krijg je een functionele routebegeleiding. Je volgt gewoon de blauwe lijn op je scherm. Dat is natuurlijk niet heel erg handig al fietsend met het horloge rond je pols.
De Vantage V3 kent verder een ‘terug naar start’-functie maar die is helaas nog steeds beperkt tot een broodkruimelroute. Raak je per ongeluk van je route af, dan zal de Vantage V3 geen nieuwe route herberekenen.
Maar…
Je hebt het misschien reeds gemerkt, maar we zijn enerzijds best wel enthousiast over de Vantage V3, anderzijds hebben we wel wat bedenkingen. In die zes maanden testtijd is ons horloge reeds drie keer volledig uitgevallen wat enkel door een volledige reset naar fabrieksinstellingen kon worden verholpen. De bluetooth-verbinding moet al eens regelmatig opnieuw gelegd worden, en zonder bluetooth geen synchronisatie. Er zit een zaklantaarn op, eigenlijk een heel erg fel verlicht scherm, maar die zaklantaarn kan je niet gebruiken wanneer je in trainingsmodus bent. Wil je muziek luisteren, is er nog steeds een verbinding met je smartphone nodig en iets als een NFC-chip met betaalmogelijkheden is niet aanwezig. Zijn dat onoverkomelijke problemen? Helemaal niet, maar de concurrentie zit niet stil en voor een prijs van 599 euro mogen we best kritisch zijn.
Conclusie
De Polar Vantage V3 is een erg mooi en gebruiksvriendelijk multisporthorloge met een duidelijk display, instelbare widgets, prima informatieschermen en een nauwkeurige GPS. Het is een erg geavanceerde workout-tracker die naast de focus op inspanning ook inzicht op rust en slaap geeft. De batterijduur is uitstekend, het verzamelen van data, zowel sportend als in je slaap, indrukwekkend. Mocht Polar voor meer inzicht in die data kunnen zorgen en de kleine software-problemen aanpakken (firmware update?), dan wordt de Vantage V3 een topper.