Deel dit artikel:

100% getest: Pirelli Scorpion XC RC Prowall

Wie een beetje de Formule 1 volgt, weet dat de Italianen - met een exclusiviteitscontract tot 2027, de enige bandenleverancier - wel overweg kan met rubber om daar snelle banden mee te maken. Ook in de fietsindustrie is Pirelli een graag geziene bandenfabrikant. Wij reden de afgelopen maanden met een setje Pirelli Scorpion banden op onze full suspension XC-bike en maken nu de balans op.

Scorpion-gamma

Alle mountainbikebanden binnen Pirelli komen onder de noemer ‘Scorpion’. Of dat de zaken er eenvoudiger op maakt, laten we even in het midden. Scorpion-banden zijn er dus zowel voor XC, trail, enduro, downhill als voor e-mtb’s. De Scorpion XC is logischerwijze geschikt voor crosscountry-gebruik. Maar ook daarin is er weer een reeks onderverdelingen met een eigen rubbersamenstelling en noppenpatroon. De RC in de benaming slaat op ‘race only’. Verder zijn er nog banden met een H voor Hard, een S voor Soft of een M voor mixed en is er een R (rear), een specifieke achterband. Zo, wanneer je nu nog eens Pirelli-banden ziet, weet je meteen waar al die lettertjes op slaan.

Maar we zijn er nog niet helemaal.

De XC RC is er in twee verschillende maten (2.2” en 2.4”), twee verschillende casings (Lite MTB en Prowall) en, afhankelijk van je gekozen configuratie, een aantal verschillende kleuren. En dat leidt tot onderstaande tabel:

Compound

Met hun ervaring in de motorcross- en rallycompetities heeft Pirelli een specifieke rubbersamenstelling voor mountainbikes samengesteld. De SmartGrip maakt gebruik van slechts een enkele rubbersamenstelling. Waar andere merken vaak met verschillende soorten rubbers werken (zachter aan de zijkant, harder op het loopvlak) kiest Pirelli dus voor een enkele rubbersamenstelling. Op die manier hoopt Pirelli de meest consistente prestaties te leveren en de levensduur van de band te verlengen.

Het Lite MTB karkas vormt de basis van deze Scorpion XC RC. Het is een lichtgewicht karkas met een 120 tpi nylonstructuur. Even ter duiding: tpi staat voor ‘Threads per inch’, ofte het aantal draden per inch dat gebruikt wordt in het karkas. Een soepeler karkas heeft een hogere TPI omdat daarin meer en dus soepeler draden gebruikt kunnen worden. Het nadeel aan een band met een hogere TPI is dat die minder sterk is dan een band met minder maar wel dikkere draden. De Prowall voegt daar aan de zijkanten een extra beschermingslaag aan toe. De zijwand is versterkt met een laag nylon die de weerstand tegen lekrijden en snakebites verhoogt en tegelijkertijd de band stabiliseert bij lage bandenspanning.

Centraal op het loopvlak is eer rij van afwisselend één en twee lage noppen. Die worden geflankeerd door reeksen van drie nopjes richting overgang zijkanten. De zijkanten zijn dan weer uitgerust met iets hogere noppen. Alle noppen – zowel centraal als aan de zijkanten – hebben een kleine versnijding om de band soepeler te maken.

Zo, daarmee zijn alle lettertjes en noppen op deze band uitgelegd. Tijd om te monteren en te rijden.

Actie

Alhoewel…, hier wordt met niets gereden vooraleer het de weegschaal heeft gezien (met uitzondering van de rijder zelf). Met 720 gram is de Pirelli Scorpion XC RC Prowall niet de lichtste in het pak, de extra bescherming van de Prowall legt nu eenmaal wat extra grammen op de schaal. Langs de andere kant is 720 gram voor een band in 2.4” ook weer niet overdreven zwaar.

We monteren een setje in 2.4” op op de Miche K1 RD-wielen. Die hebben een interne velgbreedte van 29 millimeter. Daar past zo’n brede band wel op. Montage gaat probleemloos. We gieten er 60 gram latexvloeistof in, zetten de band met behulp van een compressor op druk. De band ‘plopt’ meteen netjes op zijn plaats en blijft ook gewoon op de juiste druk staan. Zowel voor als achteraan gaat er 1,5 bar in. Tijdens onze testperiode hadden we een beetje alle soorten weer en dus alle soorten omstandigheden. Dat ging van erg droog tot overdreven nat. Het spreekt voor zich dat de Scorpion XC RC zich meer in zijn nopjes voelt op het droge dan in de modder. Het is een band die gemaakt is voor gebruik op een harde, snelle en droge ondergrond. En daar presteert hij goed, zonder meer.

Zowel grip als stabiliteit rond de velg zijn prima. Afgaande op het noppenpatroon en het minimale profiel had ik de Scorpion XC RC iets sneller verwacht, maar de rolweerstand blijft lekker laag. Op ruig terrein kan je echt wel op zoek gaan naar de limieten, of er zelfs over gaan. Dat maakt dat het inzetbereik toch behoorlijk groot is van een band die in weze uitsluitend gemaakt is voor crosscountry-gebruik. De grip is zeer constant en erg voorspelbaar. Bochten agressief aansnijden vormt geen probleem. Ook wanneer je stevig in de ankers moet, blijft de band erg stabiel en voorspelbaar reageren. De noppen liggen behoorlijk ver uit elkaar, modder kan snel afgevoerd worden, maar in die omstandigheden ontbreekt het uiteraard wel aan grip. 

De Pirelli XC RC Prowall is niet nieuw in het Pirelli-gamma. Het is een band die ondertussen helemaal doorontwikkeld is en waarvan zowel rubbersamenstelling, profiel als karkas helemaal op punt staan. De band is soepel en stabiel tegelijkertijd, biedt veel grip en heeft een aanvaardbaar lage rolweerstand.

Meer info via velo.pirelli.com

Gerelateerde artikels