Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: multitools

Voor snelle klussen onderweg is een goede, compacte multitool onmisbaar. De redactie van Grinta! testte de afgelopen tijd vijf verschillende producten. De bevindingen vind je hieronder.

Birzman Feexman 20

Birzman Feexman 20 Multitool en minitool. Die twee termen voor ‘gereedschap voor onderweg’ worden vaak door elkaar gebruikt. Zeker in het geval van de Feexman 20 zijn beide termen gerechtvaardigd. Bij Birzman slagen ze er immers in om maar liefst twintig functies in de compacte tool te verwerken. Naast de meest voorkomende traditionele inbussleutels, beschikt de veelzijdige Feexman 20 over schroevendraaiers met platte kop en kruiskop, een Torx T25, vijf verschillende spaaknippelsleutels én een kettingpons. Het geheel wordt verder aangevuld met een bandenlichter, een schijfremblokversteller, mes en flessenopener.

Manusje-van-alles, ook voor stoefers

De Feexman 20 is volledig gemaakt uit lichte metalen in een minimalistisch design. Hierdoor past de multitool moeiteloos bij in iedere zadeltas of toolbidon. Voor noodgevallen doet de Feexman 20 perfect wat hij moet doen, en ook wanneer de gereedschapskoffer wat ver uit de buurt ligt, is het sporadisch gebruik van de Feexman 20 geen enkel probleem. De kettingpons is een luxe voor de zeldzame gevallen waarop je deze onderweg nodig hebt. De flesopener en het mes kunnen dan weer handig zijn voor de echte bikepackers, maar zijn voor het overige vooral opties om je fietsvrienden jaloers te maken.

+ Veel functies in een compact design
+ Met inbegrip van kettingpons

Omwille van de vele functies niet de goedkoopste

Adviesprijs: 29,95 euro
www.birzman.nl

Lezyne Rap-15 Co2

Deze multitool met 15 functies is gemaakt van stevig roestvrij materiaal met aluminium zijplaten. Naast de zeven meest courante inbussen (2, 2,5, 3, 4, 5, 6 en 8) vind je er ook een kruiskop, twee torx-schroevendraaiers (T25 en T30), een kettingpons, een spaaksleutel (Mavic, 3.22 en 3.45) en een geïntegreerde kop voor een Co2-patroon.

Pump it up

De tool van Lezyne ligt makkelijk in de hand. Je hebt voldoende grip om druk te zetten, zonder er pijnlijke vingers aan over te houden. De afneembare kop voor een Co2-patroon is handig in gebruik. Je draait hem los van de tool en verbindt hem tussen je patroon en je ventiel (Presta en Schrader). De luchtdruk is niet regelbaar. Een platte schroevendraaier heb je niet. Dat is ook niet nodig voor de meeste fietsen, maar kan voor andere noodgevallen wel handig zijn om bij de hand te hebben.

Volgens Lezyne weegt deze multitool 149 gram. Onze eigen weegschaal duidt 175 gram aan, wat best zwaar is. In een minimalistisch zadeltasje, krijg je deze tool niet samen met een binnenband en lepeltjes gepropt. Een bijgeleverde neopreen kous houdt de multitool mooi samen.

+ Uitgebreide tool
+ Makkelijk in gebruik
+ Stevig materiaal

Zwaar

Adviesprijs: 29,95 euro
www.lezyne.com

Pro PRTL0024

Mooi en handig, dat is de Pro PRTL0024 met 10 functies. Mooi door de combinatie van de zwarte kunststof body met de blauw geanodiseerde assen waar de tools op bevestigd zijn. Handig wegens het compacte design (7 x 3,5 x 2,5cm en 135gr.) waardoor je het tooltje gemakkelijk in je zak of gereedschapsbidon opbergt.

Kwaliteit

De PRO minitool bevat de meest aan de fiets voorkomende inbussleutels van 2 tot 6 en als extra zit middenin de tool een 8mm inbusdop die je bovenop de 6mm kan bevestigen. Verder zien we nog een T25 torx sleutel, een kruiskop- en platte schroevendraaier. De sleutels zijn vervaardigd uit een kwalitatieve chroom-vanadium legering, een harde staallegering die we vaak terugzien bij gereedschappen en die ook beter bestand is tegen corrosie dan minder hoogwaardig staal.

Een kettingpons en spaaksleutels is of zijn hier niet aanwezig, maar hiervoor heeft Pro andere tools in het gamma. Het is aan de potentiële koper om de afweging te maken of het compacte de voorkeur heeft boven een aantal extra functies of niet.

+ Kwalitatief staal
+ Stijlvol door de blauwe accenten
+ Compact

Geen kettingpons of spaaksleutel.

Adviesprijs : 12,99 euro
www.pro-bikegear.com

Specialized EMT 12 multitool

Een multitool is een onmisbaar hebbedingetje onderweg, maar vaak is het ook een compromis tussen een zo klein mogelijk exemplaar en zoveel mogelijk functies. De EMT 12 van Specialized weegt 120 gram en combineert 12 stukjes gereedschap in een heel compacte, platte multitool. Je beschikt over inbussleuteltjes van 2, 2,5, 3, 4, 5, 6 en 8 mm, een platte en een kruisschroevendraaier, een T25 torx-sleuteltje en een kettingpons met spaaksleutel erin verwerkt. De bits zijn van staal en werden vernikkeld om roestvorming tegen te gaan. Al vertoont de tool na enkele testritten in de achterzak wel oppervlakkige roestvlekjes.

Heel korte bits

De EMT 12 is amper 1 cm dik en dat is fijn. Zelfs in een overvol zadeltasje schuif je deze multitool er toch moeiteloos bij. Ook wanneer je achterzakjes al uitpuilen, is er altijd wel nog een plekje voor dit kleinood. Keerzijde van de medaille is dat de compacte bits je (heel) soms voor problemen kunnen stellen. Wanneer de stelbout van je zadelpen op een wat onhandige plaats zit, opteer je misschien beter voor een tool met iets langere sleuteltjes.

+ Heel plat en compact
+ 12 verschillende tools

De bits zijn heel kort (niet altijd handig)

Adviesprijs: 29,90 euro
www.specialized.com

BBB Primefold XL

De BBB Primefold XL bestaat uit een blauw geanodiseerd aluminium omhulsel en verchroomde tools binnenin. Die tools zijn iets verlengd om een stevige grip te garanderen. In 225 gram worden 18 functies verpakt. Aan de ene kant vind je een imbus van 2, 2.5 en 3, een kettingpons, T25 Torx en een imbus van 6 of 8 mm (via verwijderbare dop te wisselen). Aan de andere kant nog een imbus van 4 of 5, een T30 Torx, zowel platte als kruiskop schroevendraaier, spaaksleutel en een mes. Een 8mm box sleutel en remblokspreider maken het geheel compleet.

Voor wie iets meer wil

Met de uitvoering van deze multitool is weinig mis. Een verzorgd uiterlijk en stevig in de hand. Je kan best wat kracht zetten met dit handvat. Uiteraard is het niet de lichtste van het pak met zijn 18 functies. In de multitool vind je echter alle tools die je nodig hebt voor de eerste hulp aan je fiets. De platte schroevendraaier is handig maar op fietsen kan je er meestal weinig mee aanvatten. Het mes kan daar weer nuttig van pas komen onderweg. Het zit bovendien veilig opgeborgen tussen twee vaste plaatjes.

+ Goede grip om kracht te gebruiken 
+ Zeer compleet
+ Mes als verrassende extra

Aan de zware kant
Neemt met zijn 9 x 4.5 x 2 cm een aanzienlijk deel van het zadeltasje in

Adviesprijs: 29.95 euro
www.bbbcycling.com