Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Megmeister Ultrafris Pro

Fietsen onder de loden hitte: het is niet iedereen gegeven. Je puft je te pletter en zweet als een os. Al heeft Megmeister daar nu wat op gevonden. Hun nieuwe Ultrafris Pro-productlijn is gemaakt van een stof die jouw zweet gebruikt om je lichaam extra af te koelen. Hoe meer je transpireert, hoe koeler het shirt dus aanvoelt. Onze man ging tijdens een hittegolf op pad om uit te vissen wat daarvan aan is.

We hebben er even op moeten wachten, maar begin augustus was het zover: de eerste echte hittegolf diende zich aan in België. Vlak nadat ik het gloednieuwe Ultrafris Pro-truitje en de bijhorende armstukken van Megmeister in de bus krijg voor een test. Alsof er hogere krachten mee gemoeid zijn… Megmeister bracht deze productlijn pas in juli op de markt en claimt hiermee een revolutionair concept in handen te hebben. De Ultrafris Pro-truitjes, -armstukken en –‘skull cap’ (een soort bandana voor onder je helm) zorgen voor ‘sweat activated cooling’. Ze zijn gemaakt van een stof die jouw eigen zweet gebruikt om je lichaam extra af te koelen tijdens hete ritten.

Freeze tech: een ingebouwde airco

Transpireren is als het ware de natuurlijke airco van ons lichaam: door te zweten koelt je huid af. Megmeister wist nu een stof te ontwikkelen die een ‘endothermische reactie’ teweegbrengt en zo een soort verlengstuk breit aan ons eigen verkoelingsmechanisme. Als je de stof van dichtbij bekijkt, zie een patroon dat iets weg heeft van ijskristallen.

Dat patroon absorbeert je lichaamswarmte om ze dan zo snel mogelijk naar buiten toe uit te stralen. Dit principe heeft Megmeister ‘Freeze tech’ genoemd en het wordt geactiveerd door zweet: hoe meer je transpireert, hoe voelbaarder het verkoelend effect van de stof op je huid. De rijwind die je op de fiets ervaart, versnelt het verfrissend proces én zorgt ervoor dat je zweet tegelijk ook in een mum van tijd opdroogt.

Niet licht, wel fris

Op één van de warmste dagen van de zomer trek ik eropuit met het Megmeister-shirt en de bijhorende armstukken. Al voelt het wel erg tegennatuurlijk om bij meer dan 30 graden zwarte armstukken aan te trekken. Anderzijds ben je zo wel extra beschermd tegen schadelijke uv-stralen van de zon.

Het shirt voelt wat fluweelachtig aan en heeft op de zijpanden stroken in mesh voor extra verluchting. Wanneer ik het truitje aantrek heb ik het gevoel geen vederlicht stukje stof in handen te hebben. Ik kan niet weerstaan aan de lokroep van mijn weeghaakje: het Ultrafris Pro-truitje klokt af op 160 grammen. Ter vergelijking: een zomers Rapha Flyweight-shirt weegt 120 gram, een Grinta!-truitje van BioRacer 140. Het innovatieve van dit shirt zit hem dus niet in het gewicht. Maar ook dat is een beetje tegennatuurlijk: op hete dagen ben je altijd geneigd om je lichtste stofje uit de kast te halen.

Extra verkoelende rijwind

Ga je fietsen in de hitte, dan zorgt de rijwind altijd wel voor wat verkoeling. Maar met deze trui aan, lijkt het wel alsof de wind net iets frissere lucht jouw richting uitblaast. Vanaf het moment dat de stof nat wordt, door te transpireren of door bijvoorbeeld water uit je bidon in je nek te spuiten, is die extra verfrissing voelbaar. Megmeister raadt dan ook aan om het Ultrafris Pro-truitje te dragen zonder onderhemd, zodat het zweet nog sneller met de ‘Freeze tech’-stof in contact komt. Of je dan niet snel uren in de wind stinkt? Welnee, want het textiel is ook antibacterieel behandeld waardoor vieze geurtjes geneutraliseerd worden.

Ook de armstukken vallen reuze mee in de warmte. Ondanks hun zwarte kleur, lijkt het niet alsof je je armen in een heteluchtoven steekt. Wel integendeel.

Geen al te strakke pasvorm

Het Ultrafris Pro-shirt van Megmeister is beschikbaar in vier kleuren (lichtblauw, grijs, marineblauw en ‘burgundy’ rood) en zes maten, van XS tot XXL. Hou er wel rekening mee dat de maten vrij groot uitvallen. Het rugpand is aan de lange kant. Wanneer je achterzakjes volzitten, durven ze al snel een eindje doorzakken. Vooraan is de snit iets sportiever, maar een echt strakke pasvorm heeft dit shirt niet echt. De mouwen zijn ook eerder kort en kruipen makkelijk omhoog.

De adviesprijs voor dit innovatief stukje textiel is 129,95 euro. De armstukken zijn in maat Small, Medium en Large beschikbaar in wit of zwart. Ze kosten 34,95 euro.

Meer info vind je op de website van Megmeister.

Gerelateerde artikels