Deel dit artikel:

100% Getest: Mavic Ultimate Merino bib shorts

Truitjes van merinowol lossen het vestimentaire dilemma op bij ritten in het tussenseizoen. Mavic gaat evenwel nog een stapje verder en verwerkt merino nu ook voor het eerst in één van z’n fietsbroeken. Wij mochten ons deze lente uitleven in een prototype van de splinternieuwe Mavic Ultimate Merino bib shorts en zagen, of beter gezegd, voelden dat het goed was.

Hoeksteen

“De fietsbroek is de hoeksteen van de kleerkast van een fietser”, opende Anne-Lise Arbez als product manager kleding bij Mavic het gesprek tijdens het ‘Mavic Textile Innovation Camp’ eerder dit jaar. (Dat verhaal lees je hier.)  Waarna ze de nagelnieuwe Mavic Cosmic Ultimate SL bib shorts letterlijk en figuurlijk uit de doeken deed.

Breien of weven?

Meestal zijn elastische stoffen in fietskledij ‘knitted’ en worden ze dus geproduceerd op een manier die nog het best op breien lijkt. Maar door het flinterdunne elastische garen te weven, krijg je een stof die compressie, bewegingsvrijheid, vocht- én warmteregulatie perfect combineert. Of dat beloven de marketeers en de productontwikkelaars toch.

Meer comfort met merino

Wie voortreffelijke vocht- en warmteregulering zegt, zegt ook merinowol. Zeker in de tussenseizoenen is een truitje van merino een must-have in je garderobe. Lekker warm tijdens frisse ochtenden, maar met een groot ademend en vochtabsorberend vermogen, zodat je je na de middag niet te pletter zweet. Alleen voelt de stof nogal ‘sloppy’ aan, waardoor ze voor fietsbroeken minder geschikt is. Tot nu dus. Want door merinowol te verwerken in het unieke weefpatroon van de Cosmic Ultimate SL bib shorts, krijg je toch genoeg elasticiteit voor een fietsbroek die er niet uitziet als de onderbroek van je grootmoeder. De Ultimate Merino bib shorts zijn geboren: Hallelujah!

Complexe combinatie van materialen

De Ultimate Merino bib shorts zijn voor 35% van geweven merinowol gemaakt. Meer merinowol in de broek verwerken is niet mogelijk want dan zouden je dijspieren onvoldoende ondersteund worden. Door enkel in de voering en in de stof aan de buitenkant van je dijen merino te gebruiken, krijg je toch een vrij acceptabele compressie. Op vlak van isolatie en vochtabsorptie geniet je evenwel van een serieuze upgrade. Om frictie met het zadel te voorkomen, zijn de bib shorts aan de binnenkant nog gemaakt van traditionele, ‘knitted’ lycra. De elastische bretellen en brede elastieken onderaan de broekspijpen houden de broek perfect op haar plaats. Ideaal voor scherpe tanlines na die eerste zonnige rit in korte broek!

Mavic’s beste zeemvel

Met het draagcomfort van de Ultimate Merino zit het dus wel snor. Voor het zitcomfort kan je rekenen op een 3D Ergo Pro zeemvel met Ortholite traagschuim. Lees: Mavic’s beste zeem. Het traagschuim is in meerdere lagen opgebouwd en varieert qua stevigheid en dikte, afhankelijk van de plaats waar de schokken geabsorbeerd moeten worden. Onder je zitbotjes is het zeemvel bijvoorbeeld merkelijk harder, omdat je daar voldoende steun nodig hebt. Wist je trouwens dat carbonvezels ook een antibactereel en vochtabsorberend vermogen hebben? De 3D Ergo Pro is daarom met carbongaren afgewerkt. Ideaal tijdens lange ritten!

Aanrader? Aanrader!

Na flink wat lenteritjes kan de Ultimate Merino fietsbroek van Mavic ons wel bekoren. Deze bib shorts bewijzen vooral hun nut op dagen dat het nog een tikkeltje ‘fris aan de vis’ is, maar toch net te warm voor een echte winterbroek. Precies wat je in België dus ongeveer zes maanden per jaar nodig hebt. Het draagcomfort is bovendien ook groot: dankzij het 3D Ergo Pro zeemvel hou je het met gemak een uurtje of zes uit op je zadel. Hou er bij de aanschaf wel rekening mee dat de maatvoering aan de ruime kant is. Enkel wie dijen als Dorische zuilen heeft komt bij de maten L en XL uit, voor al de rest als een ‘Mediummeke’ de betere optie zijn.

De Ultimate Merino bib shorts behoren tot Mavic’s herfst- en wintercollectie 2019/2020 en zijn dus vanaf het najaar te koop. De bib shorts komen in effen zwart: dat is vrij old school, maar wel perfect te combineren met al je truitjes, windstoppers en regenhesjes. Een adviesprijs is nog niet gekend.

Alle Mavic koerskleding vind je hier.