Deel dit artikel:

100% Getest: Invani Base Layer

Aan merken en merkjes is er in de sector van de fietskleding beslist geen gebrek, al blijven er nog steeds nieuwe zakenlui/uitvinders/dromers (schrappen wat niet past) hun geluk beproeven. Het Britse Invani is zo’n nieuwkomer, maar dan wel eentje met een apart concept want al hun fietskleding is omkeerbaar. Grinta! testte het onderhemd van Invani.

Begin oktober stelden we op www.grinta.be het nieuwe kledingmerk al voor (dat bericht lees je hier) en kort na dat bericht kregen we een base layer in zwart/blauw aangeleverd voor test. Net zoals alle Invani-fietskleding kan je de baselayer binnenstebuiten keren om het als zwart dan wel als diepblauw onderhemd te dragen en de volledige opbouw van het kledingstuk is bedacht om die omkeerbaarheid te vergemakkelijken. Zo zit er zelfs geen label aan met daarop de samenstelling van het weefsel (die info vind je gewoon onderaan de zwarte zijde gedrukt) en voor de rest is de base layer bijzonder minimalistisch. Geen zomen of boorden aan de hals, het uiteinde van de mouwen of onderaan het borst-en rugpand: veel minimalistischer kan je een onderhemd niet krijgen. Ook al in functie van de omkeerbaarheid zijn de plat gestikte naden (zwart aan de zwarte zijde, blauw aan de blauwe kant) die perfect zijn afgewerkt.

Draai je het zwarte onderhemd binnenstebuiten, dan draag je het als navy blue.

Niet voor hoogzomerse dagen

Het eerste wat opvalt is dat het onderhemd niet vederlicht is, 102 gram voor een base layer in maat medium wijst er op dat het Invani omkeerbare ondershirt niet gemaakt is voor gebruik op hoogzomerse dagen. Tweede onmiddellijke vaststelling is hoe zacht en rekbaar de combinaie van 83% polyester en 17% elastaan is. Hoewel de pasvorm aan de strakke kant is (vrij enge romp en tamelijk nauw aansluitende mouwen) past het onderhemd zich perfect aan je lichaam aan en de afwezigheid van zomen tilt het draagcomfort naar een nog hoger niveau. De vrees dat de niet-afgezoomde uiteinden aan hals, mouwen en onderaan het shirt snel voor scheuren of uitrafelingen kan zorgen blijkt na twee maanden intensief gebruik ongegrond. Wie heel sportief diep op de fiets zit, moet er rekening mee houden dat het Invani-onderhemd geen verlengd rugpand heeft.

Naast zwart/blauw is het onderhemd ook verkrijgbaar in de combinaties rood/bordeaux en grijs/blauw-groen.

Duurzaam

Voor de rest doet het onderhemd wat je val een allround inzetbaar sportonderhemd verwacht. Het zweet wordt snel afgevoerd en ook na X-aantal wasbeurten is het weefsel nog niet aangetast. Dat laatste zorgt er bij veel andere onderhemden immers voor dat de functionaliteit van de onderkleding wordt aangetast en als eerste merk je dat aan de vieze geurtjes die ontstaan van zodra je in de onderkleding begint te zweten. Maar na twee maanden vertoont het Invani-onderhemd nog geen enkel spoor van slijtage. Het liefst van al draag ik het Invani-onderhemd op een iets koelere dag, onder een koerstrui met korte mouwen (gecombineerd met armwarmers) en als de omstandigheden dat vereisen nog eens beschermd door een windvest.

Conclusie

33,99 euro is in 2019 een heel normale prijs voor een stuk functioneel sportondergoed en dat is de Invani Base Layer wel degelijk. Het onderhemd is goed afgewerkt, de bijzonder rekbare stof is heel aangenaam om dragen en het zweet wordt netjes afgevoerd. Dat je het onderhemd in blauw of zwart kunt dragen is voor Invani een ‘unique selling proposition’, al voegt het voor mij persoonlijk niet veel toe. Want een base layer zit 99% van de tijd toch verstopt onder je fietskleding, dus maakt de kleur me verder niet veel uit.

De volledige collectie Invani omkeerbare fietskleding vind je hier.

Gerelateerde artikels