Deel dit artikel:

100% Getest: GripGrab Freedom onderhemd

We dachten eerlijk gezegd dat de markt van het functioneel sportondergoed inmiddels verzadigd was, maar dat zien de Denen van GripGrab blijkbaar anders. Met het Expert (69,95 euro) en Freedom (99,95 euro) onderhemd met lange mouwen willen ze hun kans wagen, dus lieten wij zo’n Freedom shirt aanrukken voor een 100% Getest.

Hoewel je er eigenlijk nooit mee te koop loopt (het is ‘onderkleding’, dus hoor je het ‘onder’ een ander kledingstuk te dragen) is het aanbod onderkleding de voorbije jaren een stuk minder saai geworden. Onder aanvoering van SiX2 en Castelli evolueerde de designs van onderkleding van saai wit of zwart naar modieus kleurrijk. GripGrab gaat op die weg verder want het Freedom ondershirt is beschikbaar in zwart, rood, blauw, donkerblauw en een kleur die het midden houdt tussen paars en roze. Een dames- of herenspecifiek model is er niet en de matentabel blijft beperkt tot S/M en L/XL.

Onder de oksels en op de zijkanten van de romp is de stof opener van structuur en anders geweven.

Met mijn 1,83 meter en 71 kilo droog aan de haak pas ik perfect in het S/M onderhemd dat meteen bij het openen van de verpakking een heel technische indruk geeft. De stof is heel elastisch, sluit goed op het lichaam aan zonder je een beklemmend gevoel te geven. Het aantal stiknaden bleef tot een minimum beperkt want enkel op de schouders vind je vanaf de kraag tot de plek waar de mouwen zijn aangezet een korte naad. De rest van het shirt is naadloos geweven, de uiteinden van de stof zijn (anders dan bijvoorbeeld bij Megmeister) wel omgezoomd en die zomen zijn heel netjes afgewerkt. Onder de oksels is een veel opener geweven stof gebruikt om zweet daar sneller te laten ontsnappen. In het weefsel verwerkt GripGrab een Dryarn antibacteriële polypropyleen microvezel die de vorming van vieze geurtjes moet tegengaan.

GripGrab beveelt het Freedom Seamless Thermal ondershirt aan voor milde tot koude omstandigheden, wij houden het na twee maanden testen op ‘ideaal voor temperaturen van net boven het vriespunt tot pakweg tien graden’. Om in écht koude omstandigheden maximaal te presteren (we hebben de voorbije weken al een paar bitter koude ochtenden gehad) mist het Freedom onderhemd een opstaande kraag (eventueel met rits zoals bijvoorbeeld SkinFit dat doet) en zou ook de stof op het borstpand iets dikker moeten zijn. Het draagcomfort in de aangeduide temperatuurzone is heel hoog met een stof die heel zacht aanvoelt. De vochtafvoer is goed, maar niet uitmuntend want na een intensieve rit voel je aan het gewicht van het onderhemd dat het toch vrij veel zweet heeft opgenomen. Vieze geurtjes blijven daarbij gelukkig uit en als je bovenkleding een goede winddicht frontpaneel heeft zal je van dat zweet al bij al weinig last hebben.

Vandaar de conclusie dat het Freedom Seamless onderhemd van GripGrab zeker niet slecht is, maar een revolutie in het segment van de sportieve onderkleding is het evenmin. De afwerkingsgraad is hoog en het onderhemd ziet er -net als alle andere spullen van GripGrab- goed uit. De adviesprijs is hoog. Alle details van het onderhemd vind je hier.