Deel dit artikel:

100% Getest: GripGrab Explorer schoenovertrekken

Het beste van GripGrabs Flandrien-wegoverschoenen en nog wat extra gravelspecifieke voorzieningen vind je terug in de Explorers. Overschoenen voor gravelaars dus, die doen wat ze moeten doen.

Altijd fijn wanneer je een bestseller uit je aanbod wat kan gaan tunen om daarna, met dat nieuwe product, een heel nieuw marktsegment kan gaan aanboren. Het Deense GripGrab, dat sedert 2000 actief is in het vervaardigen van fietsaccessoires, deed het met de Explorer schoenovertrekken. Deze zijn bestemd voor gravelgebruik en zijn een voortborduursel op de Flandrien-overschoenen waarmee we zelf ook al jaren beroep op doen op natte en koude ritten.

GripGrab Flandrien als basis

Veel meer nog dan bijvoorbeeld de DeFeet Slipstream-schoenovertrekken, bevallen de Flandrien-schoenovertrekken op elk front. Ze zijn makkelijk aan te trekken, hebben een hoog en onbetwist draagcomfort, hebben een stevige structuur, zijn tegelijk elastisch en ze zijn duurzaam. En bovendien: ze doen waarvoor je ze in huis hebt gedaald, namelijk je schoenen en voeten enigszins droog en warm houden, dankzij de drielagige waterdichte textielstructuur. De robuuste buitenste laag heeft die overigens typische geweven structuur.

Extra rubber

Alle goede kwaliteiten van de Flandrien-overschoenen vind je nu dus ook terug in de Explorers die we al enkele weken in test hebben en ingezet hebben op mening gravelritje, onder meer op de Toscaanse grindwegen van de Strade Bianche. Wat van de Explorers een gravelproduct maakt? De rubberen inzetstukken en versterkingen aan de punt en de onderzijde van de overschoenen. Die zorgen ervoor dat, wanneer je voet aan de grond zet – en dat gebeurt bij gravelritten meer dan eens – je overschoenen niet meteen naar de filistijnen zijn. Spaar dus je Flandriens op voor wanneer je op de weg fietst en gebruik de Explorers voor je offroadwerk: da’s wat GripGrab hier zegt.

Conclusie

De ‘Explorer Waterproof Gravel Shoe Covers’ – zo heten ze officieel – zijn een product waar weinig of niets op aan te merken valt. Ongetwijfeld zijn er hier en daar mensen die zullen aangeven dat elk gravelproduct er één te veel is en niet meer of minder is dan pure marketingpraat. Er moet evenwel worden gezegd dat de GripGrabs Explorer overschoenen netjes inspelen op een verzuchting bij gravelrijders zelf, die blijkbaar (dixit GripGrab) actief werden betrokken bij de ontwikkeling van het product. Die gravelaars verkiezen nu eenmaal materiaal en accessoires dat tegen een stootje kan en dus duurzamer is dan wat wegfietsers gebruiken. De GripGrab Explorers zijn verkrijgbaar in één kleur (zwart) en in vier maten. Voor € 89,95 (da’s € 16 meer dan de Flandriens) zijn ze de jouwe.

Meer info vind je op de website van GripGrab.