Deel dit artikel:

100% Getest: Giordana FR-C Pro Neon fietstrui

De naam verklapt het al een beetje: met dit stukje textiel stuurt Giordana ook de pro’s van team Astana op pad. Wij kregen de kans om het oranje FR-C Pro Neon jersey met korte mouwen uit te proberen!

Het Italiaanse Giordana is in de fietsbranche een naam met zekere traditie. Met nostalgie denk ik bijvoorbeeld terug aan mijn (toen veel te grote) Giordana-tenue van Cofidis uit 1999. Als kind speelde ik er de grootste successen van Frank Vandenbroucke in na. De fabrikant heeft vandaag vooral oog voor kwaliteit en duurzaamheid. Het textiel wordt gekleurd met watergedragen inkt, overtollige stoffen gaan netjes in recyclage en stoffen of producten worden niet van en naar Aziatische of Oost-Europese vestigingen verscheept. Door niet alleen het ontwerp, maar ook de productie van fietskledij volledig in Italië te houden, kan men de kwaliteit beter garanderen.

Sportieve en toch comfortabele fit

De FR-C PRO collectie combineert volgens Giordana een sportieve pasvorm met hoog draagcomfort. Heel evident is dat niet. Het gebeurt wel vaker dat ik me in truitjes met een ‘race ready fit’ afvraag of dat middelpak friet met stoverijsaus van vorige week wel echt zo’n goed idee was. Ik draag doorgaans maat S (ik ben 1m79 groot en weeg 69 kg) maar bij sommige merken moet ik me tegenwoordig haast in de sportieve modelletjes wringen. Bij de FR-C PRO trui valt dat gelukkig best mee, want de stof is heel elastisch en licht. Ik voel me niet te zeer belemmerd in mijn bewegingsvrijheid naast de fiets. De rits sluit makkelijk, de silicone ‘grippers’ op de rug en rond de armen spannen niet en het voorpand is niet te kort. De mouwen zijn aan de middellange kant.

Technisch materiaal

Wanneer je het truitje ter hand neemt, dan valt op dat de stof niet alleen licht is, maar ook dat het uit heel wat verschillende stukken textiel is gemaakt. Draai het FR-C PRO Neon jersey binnenstebuiten en je ziet dat het voorpand, het rugpand, de mouwen, de stof onder de oksels en die op de heupen allen een ander patroontje hebben. Dit alles om de koerstrui op de juiste plaatsen flexibel, aerodynamisch, vochtafdrijvend en luchtdoorlatend te maken. Het is niet zomaar een stukje lycra, zoveel is duidelijk. Nadeel is echter wel dat al die lapjes stof aan elkaar gestikt moeten worden en er dus nog heel wat naden zichtbaar zijn. Zo worden ook de siliconebanden die het truitje op je rug en rond je armen op z’n plaats moeten houden, met stiksels vastgemaakt aan de rest van de trui. Ongemakkelijk zitten de stiknaden niet, maar de trui ziet er daardoor ietsje minder ‘slick’ en minimalistisch uit. De heel subtiele branding met enkel twee kleine logo’s op de borst en de achterzakjes kon ik dan weer wel erg appreciëren.

Voor warme dagen

Het FR-C PRO-truitje van Giordana bewees vooral tijdens warme, zomerse ritten zijn nut. Al ben ik op hete dagen niet zo’n fan van koerstruien met kraagjes. De middelhoge kraag aan dit Giordana-model is erg fijn afgewerkt, maar had voor mij dus niet gehoeven. Al is zoiets natuurlijk erg persoonlijk. De drie achterzakken zijn stevig, vrij groot en voorzien van twee reflecterende strookjes. Ze gaan niet snel afhangen, wat ik altijd een dikke plus vind bij een truitje. Eén van de achterzakjes heeft een ritssluiting waar je een waardevol kleinood zoals een bankkaart, wat geld of je sleutel in kwijt kan.

Felle kleuren

Over smaken en kleuren valt niet te discussiëren, maar het fluo oranje testexemplaar dat ik van Giordana kreeg was wel heel… opvallend. Anderzijds maakt het je wel meteen een stuk zichtbaarder in het verkeer. Zit jij niet om een fel kleurtje verlegen? Dan vind je in de FR-C PRO Neon-reeks vast nog modellen die je aanspreken. In totaal heb je de keuze uit zes blitse kleuren. Hou je van de minimalistische look met één kleur, maar mag het kleurenpallet voor jou iets bescheidener? Dan kan je ook nog kiezen uit de tien kleuren van de gewone FR-C PRO-reeks. In die reeks vind je trouwens ook lichte én gevoerde truien met lange mouwen voor de tussenseizoenen en de winter. Voor echt bloedhete dagen is er ook het FR-C PRO Lyte fietsshirt.

Het FR-C PRO Neon shirt is verkrijgbaar in zeven verschillende maten, van XS tot 3XL. De kostprijs is 164,90 euro.

Meer info vind je op de site van Giordana.