Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Giordana FR-C Pro broek en shirt

Italië is en blijft the place to be als het om fietskleding draait en ook Giordana moet jet in het land van spaghetti en chianti gaan zoeken. De kledingsponsor van het Mitchelton – Scott team heeft met de FR-C Pro broek en het bijpassende FR-C Pro shirt een interessante combo voor de gedreven fietser in het aanbod.

Trek je naar de presentatie van een nieuwe fiets, dan krijg je daar als journalist vaak een setje kleding aangeboden. Want als alle journalisten in dezelfde kleding fietsen tijdens de testdag én die kleding past een beetje bij de kleuren van de nieuwe fiets, dan ziet dat er wel zo netjes en professioneel uit. Zo ook dus bij de presentatie van de Pinarello Dogma F10, een jaartje of twee geleden. Hoe jammer dat ook is, meestal belandt die kleding thuis vaak in de kast met de spulletjes die we nog eens aantrekken voor één of andere fotoshoot. Test je die Dogma F10 nog eens, dan is het wel zo leuk om die kledingset daarvoor nog eens uit de kast te trekken. Maar voor de rest wordt die kleding meestal nog amper gebruikt, het ziet er altijd een beetje knudde uit om op een fiets van merk X met kleding van merk Y rond te rijden… De Giordana FR-C Pro broek en het bijpassende FR-C Pro shirt in Pinarello Dogma F10 design belandde echter niet in die bewuste kast, maar bleef maandenlang bovenaan mijn stapel van favoriete fietskleding liggen. En wel om de volgende redenen.

Aan de rekker hangen

De FR-C Pro broek is opgebouwd uit meerdere materialen. Voor de voorkant van de bovenbenen en de zijkant van de dijen gebruikt Giordana HC50, een lycrasoort met lichte compressiewerking. Tussen zeem en zadel zit slijtvast Zaffiro 2.0, een stof die Giordana ook voor de binnenkant van de dijen gebruikt om te voorkomen dat het constant langs het zadel schuren van de bovenbenen voor slijtage zorgt. Om de broekspijpen op hun plaats te houden wordt een 7,5 cm (!) brede elastiek gebruikt die aan de binnenkant met kleine silicone nopjes is bedrukt. De centrale, brede bretel op de rug is van heel licht mesh gemaakt, ter hoogte van de nek splitst die centrale bretel dan in twee elastische bretellen. Het zeem is een Cirro S exemplaar en op de achterkant van de broekspijpen zitten twee kleine strips reflecterend materiaal.

Het stikt hier van de stiksels

De broek bestaat uit een flink aantal panelen zodat er best wel veel stikwerk nodig is om van alle lapjes stof een fietsbroek te maken. Het voordeel van een constructie met meerdere panelen is dat voor elke zone van de broek het juiste materiaal is gebruikt waardoor de pasvorm en functionaliteit absoluut top zijn. Keerzijde van de medaille is dat ondanks de plat gestikte naden je toch wel wat afdrukken van die naden in je bovenbenen zal zien. Al is dat ‘nadeel’ uiteraard relatief, na het douchen zijn die afdrukken al lang verdwenen. De broek heeft een heel sportieve, strakke pasvorm en ook je klokkenspel wordt stevig op zijn plaats gehouden. Het Cirro S zeem is heel dik en ziet er op het eerste gezicht een beetje inspiratieloos uit, maar het zeem biedt wel bijzonder veel zitcomfort op het zadel.

De FR-C Pro broek is er enkel in het zwart, voor het bijpassende FR-C shirt heb je keuze uit Black, Jade Green, Lava Red / Black, Aqua Blue / Black / Red en het shirt dat wij voor test kregen: Grey / Black / Red. Net als de broek is ook het shirt samengesteld met verschillende soorten stof. De Asteria 3.0 stof die Giordana gebruikt voor het frontpaneel en de zijpanelen is een pak elastischer dan de Host Carbon stof waarvan het rugpaneel is gemaakt. De reden daarvoor is dat de minder elastische, maar heel ademende Host Carbon stof moet voorkomen dat het shirt achteraan uitzakt als je de drie steekzakken onderaan het rugpand vol proviand stopt. Met 134 gram voor een FR-C Pro shirt in maat medium is het fietstruitje sowieso al heel licht, onder de oksels zit een ultralichte stof zodat het zweet daar snel kan verdampen. De drie rugzakjes zijn voldoende groot en door de elastiek die bovenaan de zakjes zit naar binnen om te plooien, vond Giordana een goede manier om de inhoud van de rugzakjes beter te beveiligen. Of anders gezegd: die energiereep wipt niet meteen uit je achterzak bij de eerste verkeersdrempel waar je iets te enthousiast overheen jast. Op de rechtse steekzak zit een extra zakje dat je met een rits kunt sluiten, daar vind je ook de minimalistische strip reflecterend materiaal die je zichtbaarheid in het verkeer moet opkrikken. De volledige frontale rits is ter hoogte van de kraag en helemaal onderaan van een lapje extra stof voorzien om in die zones irritatie te voorkomen. De mouwtjes worden met vijf centimeter brede elastieken op hun plaats gehouden, dezelfde elastiek vind je onderaan het rugpand om het omhoog kruipen van het shirt te voorkomen.

Strak in het pak

De pasvorm van het FR-C Pro shirt is heel strak, maar door de enorme elasticiteit van de gebruikte stoffen, het lage gewicht en de uitmuntende ademende capaciteiten voelt het nooit beklemmend of drukkend aan. Ook de mouwtjes zijn strak van snit en volledig in lijn met de jongste trends een tikkeltje langer. De fijne rits loopt heel soepel zodat je al rijdend gemakkelijk het shirt wat verder open of dicht kunt ritsen. Fiets je echter een col naar boven met het shirt helemaal open, dan zal je op de top eventjes voet aan grond moeten zetten om het truitje dicht te ritsen want dan is het niet altijd evident om rits en ritsslede samen te brengen. Hou er trouwens rekening mee dat het shirt een heel sportieve snit heeft met een vrij kort borstpand en een veel langer rugpand. Zit je krom gebogen over je racestuur, dan zit alles perfect. Kom je zegevierend over de finish en gooi je beide handen in de lucht, dan zal het shirt vooraan naar omhoog kruipen zodat heel de wereld je navel te zien krijgt.

Conclusie

Met een adviesverkoopprijs van 140 euro zit het Giordana FC-R Pro shirt al bij de duurdere truitjes terwijl de FC-R Pro broek van 145 euro wat de prijs betreft bij de middenmoters hoort. Op de kwaliteit valt echter helemaal niks af te dingen zodat deze combinatie prijs/kwaliteit gensters slaat. Een absolute aanrader voor wie aan een nieuwe sportieve fietsoutfit toe is.

Alle details op de site van Giordana.