Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

100% Getest: Feedback Sports Pro Elite

Nu tegenwoordig niks nog standaard is in fietsenland, is een universele fietsstandaard wel zo handig. De Feedback Sports Pro Elite klemt de fiets aan de zadelpen vast en maakt van sleutelen aan je tweewieler kinderspel.

Eerst onbekend, nu bemind

Feedback Sports maakt sinds 2004 vanuit Golden (Colorado) fietsstandaards, trainingstoestellen, gereedschap en fietsstaanders. Bleef het merk aanvankelijk een beetje in de luwte, dan zagen we de spullen van Feedback Sports de voorbije jaren doorstoten tot de top van de wielrennerij. Wout Van Aert rijdt voor en na elke wedstrijd de spieren los op zijn Feedback Sports rollen en de mecaniciens van Trek-Segafredo werken met de Feedback Sports fietsstandaards. Wij testten de Pro Elite werkstandaard.

Vroeger gebruikten we op de redactie een werkstandaard waarbij de fiets op een aluminium horizontale balk wordt gemonteerd door het voor- of achterwiel uit de fiets te halen en de fiets op die manier vast te klemmen. Beslist geen slecht systeem als je altijd aan dezelfde fiets sleutelt, maar als je vandaag aan een mountainbike met 15 mm steekassen, morgen aan een racefiets met snelsluitingen en overmorgen aan een gravelbike met 12 mm steekassen moet sleutelen dan ben je dagelijks verplicht om de verloopstukken op de houder te verwisselen. En dat is best een vervelend klusje.

Zonder wielen, enkel met het voorwiel in het frame of enkel met het achterwiel: het maakt de Feedback Sports Pro Elite allemaal niets uit.

1 klem en alles past

Feedback Sports lost het op met de Pro Elite werkstandaard waarbij de fiets aan de zadelpen wordt vastgeklemd. Met 5,50 kilogram is de aluminium werkstandaard licht genoeg om mee te nemen en de Pro Elite vouwt heel compact samen zodat hij in een optionele draagtas past. De poten openklappen is kinderspel en gezien de lengte van de poten ontstaat een heel stabiele werkstandaard. De verticale buis schuift voldoende hoog uit zodat je de positie van de fiets perfect aan jouw gestalte kunt aanpassen. De zadelpen wordt in een klem geklemd die aan de binnenkant met kunststof is afgewerkt zodat er geen risico is dat de zadelpen beschadigd geraakt. Super handig is de rode release knop: één rake tik op die knop en de klem opent zich meteen. Heb je toch een klus waarbij je aan de zadelpen moet kunnen, dan kan je de roteerbare klem zodanig plaatsen dat je de fiets bij de zitbuis of de bovenbuis vast pakt. Een beetje beleid is daarbij aangewezen om te voorkomen dat je carbon framebuizen beschadigt.

Eén rake tik op de Release Knop volstaat om de klem te ontgrendelen.

Altijd stabiel

Zelfs met een fatbike van ruim zestien kilo is de Feedback Sports Pro Elite meer dan stabiel genoeg, op voorwaarde dat je er altijd voor zorgt dat de fiets boven twee van de drie poten is opgehangen. (Bij lichtere racefietsen is dat zelfs geen aandachtspunt, dan staat de Pro Elite in alle mogelijke psoities stabiel.) Alle plekjes van de fiets zijn bereikbaar en handig is dat je om aan de voor- of achterrem te werken nooit de fiets moet herpositioneren in de standaard. De hoogwaardige afwerking, de goed doordachte functies, de stevige klemmen en de grote stabiliteit rechtvaardigen de verkoopprijs van 299,95 euro. Mocht minstens één van de accessoires (het gereedschapsbakje kost 32,95 euro, de flesopener 16,45 euro en de draagtas 32,45 euro) van de optielijst naar de standaard inhoud van het pakket kunnen verhuizen, zou dat de Feedback Sports Pro Elite nog interessanter maken. Vind je 299,95 euro te veel, weet dan dat met de Ultra Light (229,95 euro), de Sport Mechanic (189,95 euro) en de Recreational Mechanic (154,95 euro) er nog budgetvriendelijkere versies van hetzelfde type werkstandaard beschikbaar zijn in het Feedback Sports gamma.

Alle Feedback Sports werkstandaards vind je hier.