Deel dit artikel:

100% Getest: Favero Assioma Duo-Shi

De originele Assioma-powerpedalen zijn gebaseerd op het Look Kéo-systeem. Met deze nieuwe Assioma Duo-Shi komen nu ook Shimano-trappers aan hun trekken. Er is maar één (heel gemakkelijk te overkomen) hindernis: je moet de assen met de powermeter zelf overzetten op originele Shimano-pedalen (PD-R8000, 7000, 6800, 550 en 540, maar dus geen Dura-Ace-pedalen). Zoals je kan zien in dit filmpje, bleek die installatie veel simpeler dan gevreesd.

Niemand minder dan Tom Boonen keek geïnteresseerd naar onze pedalen, maar concludeerde dat hij het niet bepaald mooi vond. De verdikking waarin het hele systeem is verwerkt, is inderdaad niet helemaal onopvallend, maar het feit dat er een powermeter in zo’n klein onderdeel als een pedaalas is verwerkt, maakt volgens ons veel goed. De verdikking duwt het pedaalplatform een paar millimeter verder naar buiten, waardoor de zogenoemde Q-factor iets groter wordt. Bij een Shimano Ultegra-pedaal scheelt het bijvoorbeeld 12 mm per pedaal. We hadden er evenwel geen last van, net zoals de eigen tests van Favero al hadden uitgewezen. Wie, net als wij, vaak van fiets wisselt, zal er waarschijnlijk geen probleem van ondervinden, en wie er wel gevoelig voor is, kan zijn plaatjes wat naar de buitenkant van de schoenen toe schuiven om het verschil op te vangen.

Daar voegen we graag nog aan toe dat er zelfs een oplaadbare batterij in de ‘verdikking’ is verwerkt. Je hoeft dus geen batterijtjes te vervangen. Gewoon opladen met de bijgeleverde lader, die zich magnetisch vastzet op het pedaal, en je kan minstens 50 uur verder.

Kalibreren is na de eerste, snelle installatie via de app niet nodig, want de Assioma’s zijn voorzien op temperatuurwisselingen van -10 tot +60 graden. Bovendien maakt de meting geen rare bokkensprongen bij sprints of wanneer je ovale tandwielen gebruikt. Telkens garandeert Favero een werkelijke accuraatheid van +/-1%. De Duo-pedalen meten effectief links en rechts, waardoor je dus niet alleen het correcte totale vermogen meet, maar ook de links-/rechtsbalans, je efficiëntie, de soepelheid van je pedaalslag… Een grondige analyse van jouw traptechniek is dus mogelijk.

Eens op de fiets konden we ze na een korte laadbeurt en een snelle connectie met de Assioma-app meteen verbinden met onze verschillende fietscomputers. Als je de pedalen beweegt, worden ze wakker en beginnen de lichtjes te knipperen, waarna een reeds verbonden computer ze herkent.

Dan komt het leuke deel: je ziet de cijfertjes op je fietscomputer verschijnen. Nog belangrijker is het feit dat die cijfers consequent verschijnen en geen vreemd gedrag vertonen. Op geen enkel moment viel de verbinding weg of leken de wattages niet te stroken met ons gevoel. Ook een test op de indoortrainer bracht hetzelfde aan het licht. De Assioma-pedalen werken gewoonweg goed en betrouwbaar. Laat dat nu net het belangrijkste zijn wat een powermeter moet doen.

Conclusie

Zit je er niet mee in om een vijftal minuutjes te spenderen aan de assemblage van de Assioma-assen met je eigen Shimano-pedalen, dan heb je met deze powermeter van Favero een betaalbaar en accuraat meettoestel in handen waarmee je jouw trainingen naar een hoger niveau kan tillen. Zit je niet vast aan een bepaald pedaalsysteem, dan kan je natuurlijk nog altijd terecht bij de gewone, Look-compatibele Assioma-pedalen met enkele of dubbele meting.

Meer info HIER.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE