Deel dit artikel:

100% Getest: Endura MT500 II-regenkledij

Ik weet niet of je de afgelopen weken al eens hebt buiten gekeken, maar het regent nu al weken quasi onophoudelijk. Weiden, akkers en straten staan onder water. Mountainbiken is niet bepaald een pretje, tenzij je dat kan doen met de iconische Endura MT500 II-regenkledij.

Vergeet al dat gedoe over onbestaand slecht weer, en dat er enkel slechte kledij bestaat. Slecht weer bestaat wel degelijk. En daarin fietsen is niet steeds even aangenaam. Goede kledij kan echter een wereld van verschil betekenen. Goed beschermd tegen de meest gure weersomstandigheden kan zo’n fietstochtje toch nog voor een pak pret zorgen. Dat is absoluut het geval met de tweede versie van de MT500 van Endura.

Schotse expertise

Endura voorstellen is in wieler- en mountainbikemiddens zo onderhand wel overbodig aan het worden. Vanuit het Schotse Edinburgh timmeren zij sinds 1993 aan een functionele kledinglijn voor alle disciplines uit het fietsen. Mountainbike, triatlon, wegwielrennen… vele topteams en rijders vertrouwen op Endura om hen van top tot teen te kleden. Namedropping? Dan en Rachel Atherton, Danny MacAskill en in een niet zo heel ver verleden het Movistar-team met ondermeer Nairo Quintana en Alejandro Valverde maken deel uit van de Endura-familie. 

Niet alleen is Schotland voor elke gepassioneerde mountainbiker een fantastisch land, ook met regen hebben ze daar bakken ervaring. Het is in die optiek dat de MT500-reeks van Endura zijn intrede doet. De MT500 jacket en pants is pure regenkledij, enkel bedoeld om je droog te houden.

ExoShell40DR™

Het hoofdmateriaal van de waterdichte kledingstukken in de nieuwe MT500-collectie heeft hetzelfde ademende en waterdichte vermogen als de standaard Exoshell40, maar wint aan duurzaamheid (DR) om de zwaarste trails aan te kunnen. De stevige, robuuste buitenlaag is gecombineerd met een zachte, ademende meshvoering die vocht effectief van je huid afvoert via het extra fijne, fluorvrije membraan. Het geheim van de Exoshell ligt in het membraan dat 50% dunner is dan een standaardmembraan en beschermd wordt door een erg fijn tricot laminaat. Door een geheel eigen impregnering van Endura wordt het ademend vermogen verder verbeterd. Met een waterkolom van 18000 mm is deze jas compleet waterdicht, zelfs onder de meest extreme druk. Dit PFC-vrije product is gemaakt om lang mee te gaan en nu nog milieuvriendelijker omdat het gecertificeerd is met het MADEKIND™ label.

Endura MT500 II-jacket

Het MT500-jacket heeft onderhand een soort iconische status bereikt. Het is de favoriete jas van de downhillende familie Atherton en gaat ondertussen getooid met een reeks prijzen en awards.

Dat de specifieke behoeften van mountainbikers voorop stonden bij de ontwikkeling van dit jacket mag duidelijk zijn. De MT500 waterdichte jas behoudt niet alleen alle doordachte details die zijn reputatie hebben opgebouwd, zoals een groot aantal zakken, diverse slimme ventilatieopties en een verstelbare capuchon, maar maakt ook een enorme sprong voorwaarts met een verbeterde snit, stijl en details. Die snit is ruim, eerder loose fit. Hierdoor heb je niet enkel voldoende bewegingsvrijheid, het maakt ook dat je makkelijk een extra laagje als bescherming tegen de koude kan aantrekken.

Onder beide armen zijn twee grote ventilatie-openingen voorzien. Die zijn overigens zo geplaatst dat ventilatie gegarandeerd blijft, ook al draag je een rugzak. En over die rugzak gesproken: op de schouders is een siliconegrip aangebracht. Zo blijft je rugzak netjes op zijn plaats zitten. De schouders zijn verder verstevigd zodat slijtage door je rugzak tot een minimum beperkt blijft. Achteraan loopt de jas iets dieper door, zo blijft je kont beter beschermd.

Op vlak van opbergruimte hebben we overigens ook niets te klagen. Twee erg ruime zakken vooraan, een binnenzakje en een zakje op de linkermouw om je skipas in op te bergen. In de linkerborstzak is een zacht doekje, waarmee je je bril kan poetsen, voorzien. De mouwen worden op hun plaats gehouden door een nauw aansluitende binnenmouw en een stevige velcrostrip. Het capuchon is heel erg ruim, dat trek je makkelijk over je helm heen. 

Endura MT500 II-Pants

Net als de jas is ook deze MT500-broek gemaakt uit hetzelfde ExoShell40DR materiaal. De broek is perfect waterdicht. De lange ritsen onder aan de pijpen zorgen voor betere ventilatie en maken het mogelijk om de broek aan en uit te trekken met je schoenen aan. Dat is eveneens handig om bijvoorbeeld je kniebescherming aan of uit te doen.

De broek is voorgevormd voor een ideale pasvorm met stretch inzetstukken die extra bewegingsvrijheid garanderen. Aan het zitvlak en ter hoogte van de enkels is de nodige versteviging aangebracht. Een stretch-band, ritssluiting en drukknoppen houden je broek netjes rond je middel. Rij je met een Endura-binnenshort dan kan je dit makkelijk vastmaken aan de Clickfast-oogjes. De broekzakken zouden wat ons betreft iets ruimer uitgevoerd mogen worden. 

Knallen door de regen

Regenkledij testen was de afgelopen weken niet echt moeilijk. Terwijl het hele land wegens een overvloed aan regen in een soort collectieve depressie sukkelde, knalden wij met een vette grijns op ons gezicht doorheen bos en veld. De MT500 is met stip onze favoriete regenkledij geworden. Ademend vermogen en waterdichtheid zijn uitstekend. Zelfs op warmere dagen werd ons zweet prima afgevoerd en bleef ons lichaam droog. Zowel broek als jas zijn aangenaam en comfortabel en water of modder hebben op geen enkele manier kans om ook maar ergens binnen te dringen. Het MT500 jack blijft de onbetwiste koning van alle mountainbike-regenjassen. De MT500 pants is een no-nonsens waterdichte regenbroek. 

Goede kledij komt met een prijs. Dat is voor deze Endura MT500 niet anders. De jas kost je 279,99 euro en is verkrijgbaar in zes kleuren (hier getest: Aubergine) en negen maten van XS tot 3XL. De broek wordt de jouwe voor 239,99 euro, is enkel verkrijgbaar in zwart en in drie maten (S, M, XXL).

Meer info via www.endurasport.com

Gerelateerde artikels