Deel dit artikel:

100% Getest: Ekoï Outlast & Racing Ultralight

Het is onmogelijk om naast Ekoï te kijken. Het Franse merk blijft zijn gamma versterken en vernieuwen, met dit Outlast-shirt en de Racing Ultralight-broek als twee van de recentste uithangborden. Het shirt zou verkoelend werken en de broek belooft het ultieme comfort. Wij zochten het uit.

Het witte shirt komt uit de race-collectie en heeft een navenante snit. Je zorgt dus maar beter dat je niet te optimistisch bent als je de bestelling plaatst op de website van Ekoï (want het Franse merk verkoopt zijn collectie online). Mijn maat M pastte zoals een medium normaal past, maar door de combinatie met de witte kleur lette ik er bij een tussenstop toch maar op dat ik mijn buik zo goed mogelijk introk. Op die manier deed ik mijn dagelijkse buikspiersessie, maakte ik mezelf wijs, dus dat waren meteen twee vliegen in één klap.

Niet alleen het eerste gevoel bij het passen was goed, het shirt bleef ook tijdens het fietsen perfect zitten. Bij sommige van die strakke truitjes moet ik geregeld eens de onderkant of de mouwtjes weer naar beneden trekken, maar naar deze Ekoï moest ik niet omkijken. Een aantal naden waren niet gestikt maar gelast, waardoor ze niet konden hinderen of schuren tegen de huid. Dat was zo bij de twee zijpanelen, de onderkant van het truitje en de bovenkant van de achterzakken. Die techniek stond me wel aan, want het ziet er niet alleen goed uit, maar biedt ook de nodige stevigheid aan de constructie. De achterzakken, bijvoorbeeld, bleven goed vlak tegen de rug en waren toch voldoende vlot bereikbaar om er iets uit te vissen. Extra positief is dat het bovenste ankerpunt van de zakken telkens extra is verstevigd. Al te vaak moeten we een shirt voortijdig afschrijven omdat de zakken beginnen af te scheuren, dus zien we zo’n detail graag passeren.

De aero mouwtjes hebben ribbels om de ambities van het shirt kracht bij te zetten. Ze zitten mooi strak rond de bovenarm, zonder af te knellen, maar nog belangrijker is dat ze niet omhoog kruipen. In tegenstelling tot bij de onderkant van het truitje is er nochtans geen siliconestrip aangebracht om daarvoor te zorgen, maar de snit, vorm en strakheid van de mouwen blijken al voldoende grip uit te oefenen.

Specifiek aan het Outlast-shirt is de Outlast-stof – ik gok dat het shirt daarom die naam heeft gekregen maar ik kan natuurlijk verkeerd zijn. We nemen er even de begeleidende tekst bij: “Het Outlast-weefsel met micro-ingekapselde was zorgt voor een continuë regulering van het microklimaat van de huid. Wanneer de huid opwarmt, wordt warmte geabsorbeerd en wanneer de huid afkoelt, wordt deze warmte afgegeven.” Klinkt mooi, maar dat soort claims blijken vaak wat hoog gegrepen. Ik nam de Ekoï-outfit daarom mee op reis en fietste ermee in temperaturen van zo’n 40 graden. Echt fris kreeg ik het er uiteraard niet mee, maar het voelde wel aan alsof het zweet ervoor zorgde dat de stof een verkoelend effect creëerde. Ook op andere warme dagen van rond de 30 graden werd dat gevoel bevestigd. Ik zou dus durven te zeggen dat de test geslaagd is.

Een licht zwaargewicht

Over de broek kan ik meteen even positief zijn. Hij voelde direct erg kwalitatief aan en bewees dat ook gedurende de daaropvolgende weken. Net als het shirt blijft de Racing Ultralight-bibshort perfect zitten. Ook hier geen last van opkruipende broekspijpen of afzakkende bretellen. De dunne stof voelt wat ruw en grof aan als je ze tussen je vingers laat glijden, maar eens je de broek aantrekt, biedt dit type lycra een aangename vorm van compressie die toch niet voor het gevreesde worsteffect zorgt. Met andere woorden, je billen worden niet afgekneld.

De silicone vierhoekjes aan de binnenkant van de broekspijpen helpen de bibshort op zijn plaats te houden, maar ik heb het idee dat de stof op zich al voldoende is om de pasvorm een hele rit lang te bewaren. Dat materiaal is door zijn geringe dikte goed in staat om zweet snel af te voeren, waardoor dit een ideale broek is voor warme dagen.

Het Comfort Zone 8h-zeem heeft delen uit traagschuim en gel, die ervoor lijken te zorgen dat het gevoel van ondersteuning een hele rit lang bewaard blijft. Ook tijdens een natte rit kreeg ik geen last van het zitvlak.

Het ruggedeelte uit mesh (een gaatjesstof) loopt door tot aan de schouders, waar de bretellen het werk overnemen. Die zijn mooi breed en zijn enkel elastisch in de lengte, niet in de breedte. Daardoor blijven ze uitstekend op hun plaats zitten.

Conclusie

Het shirt is gemaakt van een stof die niet alleen voor een verkoelend effect zorgt op de warmste dagen, maar ook nog eens aangenaam zacht aanvoelt op de huid. De mooi strakke pasvorm wordt niet aangetast door de fietsbeweging, waardoor je niet moet prutsen aan het truitje tijdens je rit. De witte kleur is wel gevoelig voor vuil, maar wie op dat vlak wat onvoorzichtig is, heeft nog de keuze uit twee zwarte versies: eentje met fluogeel en eentje met koraal. Het subtiele design wordt naar mijn gevoel wat verstoord door de quote ‘Ride like a pro’ die dwars over de rug loopt, maar daar kan ik nog mee leven, gezien de kwaliteiten van het shirt. Net als het shirt heeft de broek een meer dan prima pasvorm en blijft hij een hele rit lang perfect op zijn plaats. De dunne stof voelt aangenaam op de huid en biedt compressie, terwijl het zeem van hoge kwaliteit is. De originele prijs is relatief hoog, maar zoals we van Ekoï gewoon zijn, kan je vaak hoge kortingen scoren.

Prijs Ekoï Outlast: 151,24 euro
Prijs Ekoï Racing Ultralight: 282,32 euro

Meer info op de website van Ekoï >>

Gerelateerde artikels