Deel dit artikel:

100% Getest: Ekoï E-lens

Het Amerikaanse E-Tint probeert met een technologie op basis van vloeibare kristallen die tussen twee lenzen worden gedropt een alternatief te bieden voor sportbrillen met fotochromatische lenzen. De Ekoï E-lens wordt bij E-Tint gemaakt.

Drie jaar geleden hadden we al eens een bril van E-Tint in test want E-Tint verkoopt de brillen ook onder eigen merknaam. De technologie en de opbouw van de bril bleven sindsdien onveranderd want ook de E-lens van Ekoï maakt gebruik van een dubbele lens waartussen vloeibare kristallen worden gegoten. Door die kristallen elektrisch te laden of niet, kan je de bril met een druk op de knop in een fractie van een seconde laten verkleuren van bijna helder tot bijna donker. Dat is meteen ook het grote voordeel van de bril vergeleken bij een klassieke fietsbril met verwisselbare lenzen of een bril met fotochromatische lenzen. Bij die eerste moet je ‘manueel’ een andere lens monteren als de lichtomstandigheden veranderen, bij een bril met fotochromatische lenzen duurt het altijd eventjes voor de lens zich aan de lichtomstandigheid heeft aangepast.

De Ekoï E-lens heeft aan de onderkant van de linker brilpoot een drukknopje waarmee je de lens instant van licht naar donker of omgekeerd kunt aanpassen. Achter het drukknopje zit een met rubber afgedichte micro USB-poort want je moet de interne batterij uiteraard om de zoveel tijd bijladen aan een stopcontact of computer. Door de batterijen in de linker en rechter pootjes van de bril weegt de E-lens iets meer dan de meeste andere fietsbrillen, 41 gram om precies te zijn. Dat voel je wel, maar dramatisch is het niet want een Ekoï Perso EVO 9 weegt in full-frame versie ook … 41 gram! De neusbrug en oorstukjes van de Ekoï E-lens kan je verbuigen om de bril zo perfect op je hoofd te laten passen.

Glansrol

De pasvorm van de bril is OK en de bescherming tegen rijwind prima. Aan de lens moet je wel wennen want de technologie met de vloeibare kristallen heeft als grootste nadeel dat glimmende objecten (denk aan natte keitjes of boomwortels) nog wat sterker beginnen te glimmen terwijl je die glans het liefst wat afgezwakt ziet. Nog een minpuntje is het feit dat de elektrische lading van de kristallen een soort van interferentie met de elektrische lading van beeldschermen kan opleveren waardoor het scherm van je fietscomputer er wat waziger uitziet. Kijk je naar een wit computerscherm met de Ekoï E-lens op, dan wordt dat wit eerder blauw/paars.

Conclusie

Je ziet de Ekoï E-lens uiterst zelden op de hoofden van de profs die door de Franse kleding- en accesoirefabrikant worden gesponsor en dat is begrijpelijk. Die toppers gaan voor een zo licht mogelijke bril die zo veel mogelijk bescherming biedt, vandaar dat ze bijna consequent voor de Perso EVO 9 zonder frame kiezen. Dat je de E-lens in een fractie van een seconde van licht naar donker of omgekeerd kunt aanpassen is handig als je een tunnel in duikt, maar tegelijk zitten er toch enkele nadelen aan het systeem. Want terwijl een fotochromatische bril zich de hele dag lang aan de lichtomstandigheden aanpast en daarmee de ogen veel rust biedt, heb je bij de Ekoï E-lens slechts keuze uit twee standen: licht of donker, met daartussen helemaal niets. Dat sommige kleuren en beeldschermen wat vervormd worden vergt minstens evenveel aanpassing. En met een adviesprijs van 249,99 euro is de Ekoï E-lens niet bepaald licht geprijsd…

De E-lens bestel je op de website van Ekoï. De bril wordt in een fraaie kunststof koker geleverd met een poetsdoekje/etui en een USB-laadkabel.

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE