Deel dit artikel:

100% Getest: Camelbak Chase Bike Vest

Het Chase Bike Vest van Camelbak is een compacte uitvoering van een hydratatiepack. Ideaal voor gewone tot middellange mountainbiketochten, zo ondervonden we de voorbije maanden. Of voor een flink rit op je racefiets, waarom niet?

Een Camelbak staat tot een rugzak met waterreservoir als een Bic tot balpen, als Spa tot bronwater of als Luxaflex tot jaloezieën. Allemaal merknamen die soortnamen zijn geworden. Net als andere productpioniers loopt Camelbak al jaren voorop als het gaat om innovatie en vernieuwing, en verankert het zijn merknaam steeds steviger als soortnaam. Knap, want de concurrentie zit niet stil en beent langzaam maar zeker dichterbij, al was het maar omdat elk product op een gegeven moment wel is uitontwikkeld en de ruimte voor verbetering wegvalt.

Foto: Het Chase Bike Vest is er in Burnt Olive/Lime Punch (links) of Black.

Ook drinkwaterzakken hebben tegenwoordig een hoog niveau van kwaliteit, duurzaamheid en functionaliteit. Merken als Osprey, Vaude, Evoc en Thule weten wat bikers nodig hebben en hebben packs met tal van handige functies en details. Daarenboven zijn de meeste packs prima afgewerkt zodat je er lang plezier van hebt. En toch, als je dan een Camelbak Chase Bikevest om doet, dan snap je weer meteen waarom een camelbak meer soortnaam is dan merknaam. Het Bike Vest zit hoog op je rug, het zit daar stevig en stabiel en het beperkt nergens je bewegingsvrijheid. Allemaal eigenschappen die vanzelfsprekend zouden moeten zijn voor een hydratatiepack, maar dat in de praktijk lang niet altijd blijken te zijn.

Prettige pasvorm

Het Chase Bike Vest dankt zijn prettige pasvorm aan de brede hengsels die met hun anatomische uitsnijding goed aansluitend om je borstkas vallen. Eventjes op maat stellen voor een snug fit en het pack zit lekker compact op je bovenrug, en blijft daar ook zitten tijdens het fietsen. Het Bike Vest is niet bedoeld om een dagtrip-voorraad eten en bikegear mee te sjouwen – daarvoor heb je aan de inhoud van 2,5 liter niet genoeg – maar ik kon er toch een spiegelreflexcamera van 1,3 kg met 24-105 mm lens in opbergen en die bleef prima zitten, ook op de soms pittige trails tijdens een graveltrip in Graubünden.

Gebruik je het Camelbak Crux reservoir (van 1,5 liter) dan kan er natuurlijk geen camera meer bij in het Bike Vest, maar heb je wel voldoende vocht bij je voor een flink aantal uren op de fiets. Nog altijd blijft er nog genoeg ruimte om essentials op te bergen, denk aan een regenjasje of fietsjack, energierepen, een multitool, plakspullen, minipompje of een lunchpakketje (al raakt dat wel geplet…).

Het Crux-reservoir is sterk verbeterd ten opzichte van de vroegere waterzakken.

Het Vest heeft een groot en een klein ritscompartiment achterop en daarnaast ook een groot en een klein elastisch compartiment. Er is een lusje binnenin om een fietspompje in op te hangen en een reflecterend lusje achterop om een lichtje aan te bevestigen. Het rugpand heeft een zeer open, dubbele mesh-structuur om warmte zo goed mogelijk de vrijheid te laten. Puike achterkant, al met al!

Volop opbergruimte achterop.

Dan de voorkant met de brede hengsels. De opbergruimte daar is echt handig. Alle dingen die je snel bij de hand wil hebben, kun je er kwijt in ritszakjes met treklusjes, die je gemakkelijk op de tast vindt en die zich prima laten openritsen. Tijdens het gravelrijden in Zwitserland had ik mijn iPhone in het buidelzakje in het linker ritszakje (zie rechts op de foto hieronder), klaar om snel tevoorschijn te halen bij selfie-momenten. Werkte perfect, mijn rechterwijsvinger haakte blindelings om het treklusje, ritste het zakje open en vond de telefoon veilig in de buidel zonder kans dat hij daar uit zou vallen. Ik kon dus al fietsend bij mijn telefoon en soms maakt dat net het verschil tussen op tijd zijn voor een leuke foto of net te laat. Het linker ritszakje heeft binnenin nog een ritscompartiment met een haakje (voor belangrijke maar platte dingen als sleutels, papiergeld of id-bewijzen).

Het rechter ritszakje heeft meer opbergvolume en een trekkoord om de cargo erin aan te spannen of vast te klemmen (bijvoorbeeld een Camelbak Quick Stowe Flask). Een elastisch buitencompartiment kan ook wat kleine spulletjes herbergen, maar als je die niet wil verliezen moet je daar geen al te heftige trails mee op te gaan.

Alles binnen handbereik dankzij de vele compartimenten op de hengsels.

Ik gebruik ook al jaren een Camelbak Hydrobak, een zeer minimalistisch hydratatiepack (gewicht 313 gram) waar naast 1,5 liter water alleen nog een multitool en een huissleutel in passen. Ideaal voor korte MTB-tochtjes of –wedstrijden in de hitte. Met de ervaring van het Chase Bike Vest (530 gram) in gedachten heeft die Hydrobak zijn tijd wel gehad want wat betreft pasvorm en cargo-mogelijkheden kan hij absoluut niet tippen aan de nieuweling. Ook het Crux-reservoir – wat ik voor het eerst kon testen – is een enorme vooruitgang vergeleken met de oude Camelbak-waterzakken. De afneembare slang maakt het vullen veel eenvoudiger en de afsluitdop van de vulopening is ergonomischer dan vroeger en vergt minder handkracht om open te draaien. Bij het Bike Vest is er een apart vak (met rits) waar het Crux-reservoir in hangt. Prima zo!

Een enkel verbeterpunt, voor sneller drinkcomfort, zou een magnetische clip aan de waterslang zijn, zodat de drinktuit centraal voor je borst komt te hangen, in plaats van aan de rechterkant naar beneden.

Conclusie

Zoek je een compact hydratatiepack met voldoende opbergruimte voor een flinke trailtocht, maar ook weer geen daguitstap, dan zul je van het Chase Bike Vest geen spijt krijgen. Het zit lekker hoog op je rug en trekt niet onder je oksels. Belangrijke of handige kleinigheden zoals smartphone of energierepen zijn simpel onder handbereik te bewaren en de drinkzak doet precies wat hij moet doen. Vullen, drinken en schoonmaken zijn as good as it gets.

Klik hier voor meer info over het Chase Bike Vest, dat er is in de kleuren Black (getest) of Burnt Olive/Lime Punch voor een adviesprijs van 99,99 euro.