Deel dit artikel:

100% Getest: Bioracer Kaaiman jacket

We zijn de voorbije weken al enorm verwend met hoge temperaturen en veel zonneschijn, maar het weer van vandaag bewijst dat één zwaluw de lente nog niet maakt. De komende weken krijgen we gegarandeerd nog maartse buien en aprilse grillen over ons heen, omstandigheden waarvoor het Bioracer Kaaiman jacket ontworpen is.

En, heb jij deze ochtend al gefietst? Of ben je terug in je nest gekropen toen je deze ochtend de gordijnen open gooide en vaststelde dat het harder waaide en regende dan op een late herfstdag? Ik heb gefietst, maar dan wel met mijn geheim wapen: het Bioracer Kaaiman jacket. Ik heb het jacket al sinds Velofollies in test en raar maar waar, eigenlijk hoopte ik de voorbije weken dat het nog eens ouderwets zou tempeesten zodat ik de Kaaiman nog een keer zou kunnen uitlaten. Want de eerste tests kort na Velofollies hadden mij al overtuigd. Voor je 189 euro van je bankrekening haalt is het goed om te weten wat je daarmee precies koopt. Want het Bioracer Kaaiman Jacket is geen ultralicht en compact opvouwbaar regenjasje waarvan er al 3.648 varianten te koop zijn. Nee, Bioracer ontwikkelde het Kaaiman jacket voor de dagen waarop je anders de gordijnen terug zou sluiten en weer in je nest kruipen.

Zijn naam niet gestolen

Het Kaaiman jacket is niet compact opvouwbaar en ook niet licht. Het is wel een heel stevige regenjas met een uitermate sportieve snit: vooraan is het jacket heel hoog opgetrokken terwijl het rugpand juist lekker diep doorloopt zodat je achterwerk droog blijft. De stof is heel bijzonder want ze is in alle richtingen heel rekbaar en de naam van het jacket werd gekozen omdat de stof er een beetje als de huid van een kaaiman uitziet. Stel het je voor als een soort van ‘wafelstructuur’ waarbij zowel aan de buiten- als de binnenkant van het jacket een hokjesmotief ontstaat. Het grote voordeel daarvan is dat het jacket strak op het lichaam aansluit, niet als een vlag om je lichaam hangt te wapperen in de wind terwijl er aan de binnenkant van het jacket altijd nog een beetje lucht tussen het jacket en je fietsshirt blijft. Op de mouwuiteinden en onderaan het jacket zitten stevige elastieken die het jack goed op zijn plaats houden, de reflecterende strips op die elastieken hadden best wat groter mogen zijn. De frontale rits is een waterdicht exemplaar met daarachter een brede stormflap, de kraag is vrij hoog en vooraan wordt de ritsslede achter een extra lapje stof geborgd om irritatie in de halsstreek te voorkomen.

Doe maar nat. En koud.

In de eerste testritten na Velofollies presteerde het Kaaiman jacket nog beter dan vandaag. Omdat het toen slechts een paar graden boven nul was en de regen werd afgewisselde met hagel en smeltende sneeuw. Deze ochtend was het wel heel nat en winderig, maar als de thermometer 12 graden aanwijst is het voor de Kaaiman eigenlijk al een tikkeltje te warm. Want de absolute waterdichtheid komt met een kleine prijs en dat is het matige ademend vermogen van de jas. Het voelt beslist niet zo beklemmend als in een low-budget plastic regenjasje, maar heel veel lichaamswarmte wordt er anderzijds ook niet naar buiten gelaten. Een onderhemd met lange mouwen en een heel dun fietsshirt met lange mouwen waren deze ochtend wel ideaal om onder de Kaaiman te dragen. Na de rit beperk ik mij trouwens tot het jacket gewoon even afspoelen in een paar emmers water om de Kaaiman terug schoon te krijgen en daarna laat ik het jacket drogen aan de waslijn. Kwestie van de stof niet te veel te belasten met overmatig veel wasbeurten.

De detailfoto’s helpen om je de structuur van de stof voor te stellen. Tussen de vingers voelt de stof een beetje rubberachtig aan.

Conclusie

De Grinta! koerstrui met lange mouwen wordt ook bij Bioracer gemaakt en dankzij de Tempest-stof is die trui al opmerkelijk waterdicht, trek je er een Grinta! windvest (ook al van Bioracer) over aan dan zit je gebeiteld voor regenritten bij temperaturen van pakweg 5 tot 15 graden. Van zodra de thermometer onder de 10 graden duikt en de pluviometer overuren draait is het verstandig om je outfit aan te passen en over te schakelen op het Kaaiman jacket. En door met de juiste onderkleding te spelen kan je het relatief beperkte ademend vermogen van dat jacket compenseren. 189 euro is niet goedkoop, maar de Kaaiman is wel tot in de details perfect afgewerkt en als dat jacket je helpt om te fietsen in plaats van weer in je mand te kruipen, dan is dat toch zijn geld wel waard?

Alle details van het Bioracer Kaaiman jacket vind je hier.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE