Deel dit artikel:

100% Getest: Beeline Velo

De Beeline Velo is verre van een alledaagse GPS voor je fiets. Als een soort digitaal kompas navigeert hij je door de stad of het bos met niets meer dan een pijltje dat de rijrichting aangeeft. Handig of niet? Wij stuurden er een avontuurlijk aangelegde testpiloot een tijdje mee op pad!

De eenvoudige, slimme fietsnavigatie

De Beeline velo is een slimme fietscomputer die navigeert zonder een wegenkaart op het ronde scherm te tonen. Mensen die navigatie zoeken, zonder overload aan data, zitten aan het juiste adres. Fanatieke racefietsers behoren niet echt tot het doelpubliek. Het toestel moet tijdens het gebruik verbonden zijn met je smartphone. Voor de navigatie heb je twee opties. Ofwel kies je een bestemming die je in de app ingeeft, en zal de Beeline je continu tonen in welke windrichting dat doel zich bevindt. Op die manier kan je het fietsdoel bereiken zonder vooraf te weten hoe je exact zal rijden. Je kan echter ook een route opladen via gpx. Dan zal je aan de kruispunten worden getoond welke richting je uit moet door middel van een pijltje. De richting van en afstand tot de volgende koerswijziging wordt tevens subtiel aangeduid. De app kan verder ook gekoppeld worden met Strava om je tochten op te laden. Tijdens het fietsen beschik je tevens over een standaard fietscomputer die snelheid en afstand toont.

Inventief, maar enkele kinderziektes

Het toestel is zeer eenvoudig te monteren op het stuur. Het ziet er stijlvol en sober uit. De case doet dienst als bevestigingsmateriaal aan het stuur, en tevens als bescherming bij het opbergen. De nieuwe manier van navigeren (door middel van een pijltje op een rond scherm) vraagt wat gewenning maar werkt prima. Nader je een kruispunt, zegt het pijltje duidelijk welke kant je uit moet. Enkel als je stopt aan een kruispunt heeft het toestel wat moeilijkheden met de richting omdat je niet meer beweegt.

De opgemeten gegevens waren correct, maar het uploaden naar Strava verloopt met ups en downs, wat voor enige frustratie kan zorgen. Ook heeft het toestel geen automatische pauze, waardoor de gemiddelde snelheid fout is van zodra je even stopt met fietsen. Strava zal dit normaal corrigeren bij het opladen. Je Beeline blijft verder continu verbonden met je smartphone omdat hij de GPS data uit je mobiele telefoon haalt. De telefoon kan daarbij wel in vliegtuigstand staan, zolang de route niet moet herberekend worden.

Om een tocht te kunnen registreren met je Beeline, moet je gek genoeg altijd een doel instellen. Ook als je gewoon een rondje wil fietsen, zonder doel.

Kortom: een heel inventieve manier van navigeren die zeker potentieel heeft. Er zijn echter nog wat puntjes weg te werken vooraleer het grote publiek te bereiken.

De adviesprijs voor dit toestel is 114,95 euro. Meer info vind je op de website van Beeline.