Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zo’n ploegentijdrit zie je maar zelden…

Zondag 18 september is er de Red Bull Kop Over Kop.

Zin in een bijzondere ervaring? Wielerfans kunnen zich tot 1 september inschrijven voor een opvallende wielerwedstrijd over 100 kilometer door België en Nederland. Het gaat om de Red Bull Kop Over Kop (zondag 18 september), een ploegentijdrit van 100 kilometer. Vertrek- en aankomstplaats is het Nederlandse Breda.

Het concept van de Redbull Kop Over Kop is vernieuwend. Deelnemers rijden over een afgesloten parcours door België en Nederland, met als vernieuwende twist dat per ploeg slechts één renner start, terwijl er vijf aankomen. De vier andere renners van elke ploeg sluiten onderweg op vooraf bepaalde overnamepunten aan. Het team dat de afstand het snelste aflegt, wint.

“Duizenden wielerwedstrijden heb ik de revue zien passeren, maar een ploegentijdrit als deze nog nooit. Vernieuwend en intrigerend. Wie laat je starten? En wie laat je vervolgens aansluiten? De kopman start immers alleen, wat ongezien is in de wielersport. Niet iedereen kan zomaar 100 kilometer knallen, en al zeker niet als er telkens frisse benen aansluiten. Een kwestie van tactiek dus: je moet op voorhand goed nadenken over wie je op welke positie  in je ploeg zet. Als de anderen al flink wat kilometers gemaald hebben, moet de frisse man hen immers op sleeptouw nemen, maar mag hen er ook niet af rijden. Doseren is de boodschap en daarvoor moet de juiste man op de juiste plaats in je team zitten. Tactisch en fysisch een héle uitdaging”, zegt Michel Wuyts, die het commentaar bij de wedstrijd zal verzorgen.

De vijf renners waaruit een team bestaat, spelen allemaal een cruciale rol. Er zijn echter vijf verschillende karakters:

  • ‘De Kopman’ – een sterke renner en aanvoerder van het stel; begint alleen en vuurt het team de hele weg aan
  • ‘de Stoemper’ – komt er bij na 15 kilometer; boomstammen van dijen, fietst een groot verzet en kan blijven gaan
  • ‘de Klimmer’ – voegt zich na 35 kilometer bij het duo en trekt de ploeg over de helft
  • ‘de Meesterknecht’ – brengt na 65 kilometer nieuwe energie en leidt de ploeg naar het laatste deel
  • ‘de Sprinter’ – misschien wel de snelste van het pak; neemt de ploeg op sleeptouw voor een verschroeiende laatste 15 kilometer

Deelnemen? Inschrijven kost 35 euro per persoon en kan tot en met 1 september online.