Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zo’n fietsvriendelijke flat zagen we nog nooit

In de binnenstad van Malmö bouwt men een fietsvriendelijk complex.

In het Zweedse Malmö wordt volop werk gemaakt van duurzaam vervoer. In de stad bouwt men op dit moment een flat die toegankelijk is voor fietsen zo groot als zogeheten ‘cargo bikes’, ook wel transportfietsen. Bewoners van het complex kunnen de grote en brede fiets met gemak meenemen naar hun kamer. De video hieronder toont de mogelijkheden van het innovatieve gebouw.

Voldoende parkeerruimte voor flatbewoners in het stadscentrum is altijd een moeilijke zaak. Óf je moet ondergronds een voorziening aanleggen óf je moet boven op het dak iets creëren. Deze Scandinaviërs hebben gemeend helemaal te moeten afzien van parkeerruimte voor auto’s. In plaats daarvan is het complex (Cykelehuset Ohboy) helemaal toegespitst op fietsen. Volgens de Zweden heeft duurzame mobiliteit de toekomst in dichtslibbende steden.

Het gebouw heeft zeven verdiepingen en is voorzien van allerlei gemakken voor fietsers. Onder andere de doorgangen, galerijen, lift en appartementen zijn zo groot, dat je er heel eenvoudig met een fiets zo groot als een cargo bike doorheen kunt. Ook op je kamer kun je de tweewieler prima kwijt. Hij past zelfs in de keuken, zodat je vers gekochte groenten en fruit direct in de keuken kunt opbergen. 

Gerelateerde artikels