Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zo redde Wouter Weylandt makker Kurt Hovelijnck van de dood

Ex-prof Hovelijnck blikt terug op fatale trainingsrit in maart 2009.

Een aangrijpend verhaal, deze week in Humo. Kurt Hovelijnck vertelt er uitgebreid over het onschuldige trainingstochtje in maart 2009 dat hem bijna het leven kostte. De ex-prof, destijds renner bij het Quick-Step van Tom Boonen, werd gered door Wouter Weylandt. Die moest in een latere Giro een val met de dood bekopen.

Hovelijnck maakte een harde smak op de training, bleef drie weken in een coma en werd vervolgens wakker zonder schedel. De inmiddels ex-professional keek de dood in de ogen. “In één seconde was alles voorbij. Op 17 maart 2009 ging ik trainen met Wouter Weylandt, een ploegmaat bij Quick-Step, op het jaagpad tussen Zwijnaarde en Oudenaarde. Wouter kende ik al jaren. Samen met Iljo Keisse, Dimitri De Fauw en Bert De Backer vormden wij een trainingsgroep. Rijdend op het jaagdpad, wachtten Wouter en ik op Iljo, die ons die dag zou vervoegen”, zegt hij.

“In Zingem trokken we een spurtje. Heel onschuldig, maar ook ongenadig. Op volle snelheid brak het achterstel van mijn fiets af, waarna het wiel loskwam en ik met mijn hoofd tegen de grond sloeg. Er droop bloed uit mijn oren, maar ik was nog bij bewustzijn. Dat leek althans zo, vertelde Wouter me later. Ik kraamde wartaal uit. Een paar weken voordien was Wouter Weylandt op het jaagpad ook al getuige van een dodelijke geval geweest. Hij belde meteen een ambulance en drong aan op een MUG. Had hij daar niet op aangedrongen, dan was ik hier waarschijnlijk niet meer.” (foto: Quick-Step)

Gerelateerde artikels