Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zo kwam de spalk van Tom Dumoulin tot stand

Dumoulin stelt alles in het werk om op tijd fit te zijn voor olympische tijdrit.

Patiënten in ziekenhuis Rijnstate in het Nederlandse Arnhem keken verbaasd op toen ze deze week ineens Tom Dumoulin in de gangen zagen lopen. De winnaar van twee etappes in de Tour was naar Gelderland gekomen voor onderzoek van zijn gebroken pols door orthopedisch chirurg Peer Konings. Met een zo goed mogelijke begeleiding hoopt hij nog op tijd klaar te zijn voor de oympische tijdrit in Rio.

“Gipsen van de pols van Tom Dumoulin was geen optie”, vertelt specialist Peer Konings. “Met gips om is het onmogelijk om in de juiste houding op een tijdrijfiets te zitten. De houding van de renner en de aerodynamica van de fiets moeten exact kloppen. Daarom maken we een spalk van speciale kunststof die perfect past”.

Dit kan alleen gedaan worden door een gespecialiseerd handtherapeut die veel ervaring heeft in het maken van spalken. Hiervoor is Dumoulin bij Konings aan het juiste adres. Hij is namelijk in het bezit van het Europees Certificaat voor Hand- en Polschirurgie. Hiermee behoort hij tot een selecte groep van drie orthopedisch chirurgen in Nederland. Om niets aan het toeval over te laten had Tom zijn tijdrijfiets bij zich om zo natuurgetrouw mogelijk te bekijken in welke stand de pols het best gespalkt diende te worden.

Vandaag fietst Dumoulin de Acht van Chaam om te kijken hoe zijn pols zich houdt in aanloop naar de Olympische Spelen in Rio, waar hij tot de topfavorieten voor een medaille behoort. “Ik ben erg blij dat ik zo snel weer op de fiets zit. De voorbereiding is natuurlijk wel iets anders dan ik had gepland. In plaats van relaxt herstellen van een volledige Tour de France en mijn laatste trainingen afwerken voordat ik naar Brazilië zou gaan, moest ik voor check-ups naar het ziekenhuis en braces passen. Desondanks heb ik erg goede medische steun met nog anderhalve week te gaan. En met de brace en speciale oefeningen gaan we er voor”, zegt de renner van Giant-Alpecin.

Flitsconsulten
Ziekenhuis Rijnstate is verbonden aan diverse topsportorganisaties en heeft een Sportpoli. Ze opent donderdag 28 juli de deuren. Die dag kan iedereen met een persoonlijke sportgerelateerde vraag gratis terecht bij de artsen van de Sportpoli van Rijnstate. In de centrale hal van Rijnstate Arnhem zijn tussen 16.00 en 18.00 uur de sportarts, sportorthopedisch chirurg en een cardioloog, gespecialiseerd in hartritmestoornissen, aanwezig. Tijdens flitsconsulten van vijf minuten beantwoorden zij vragen van bezoekers, patiënten en andere geïnteresseerden over bijvoorbeeld kortademigheid, kniepijn, hartkloppingen, meniscusletsel, spierblessures en andere klachten die kunnen voorkomen bij diverse sporten.

  • dummoulin1.jpg
  • dumoulin2.jpg</li

Gerelateerde artikels