Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zo kraakte Froome op de slotklim van donderdag

Een geniepig stukje van amper een paar honderd meter in een skioord, met een pittige hellingsgraad van 16 procent, was donderdag genoeg om Chris Froome te doen kraken. De Sky-mannen heersten in de rit tussen Pau en Peyragudes, midden in de Pyreneeën, gedurende 214 kilometer volledig, maar verspeelden het geel op dat meedogenloze stukje asfalt. Zo presteerden de renners op dat slotdeel.

De Tour de France werd in de eerste week vaak als saai weggezet door mensen die het allemaal te veel van hetzelfde vonden. Berekend en behoudend koersgedrag, nauwelijks spektakel – de verrichtingen van het pak renners kon de criticasters weinig bekoren.

Het kritische geluid verstomt, zeker na de machtige rit van donderdag. Chris Froome, die alles op alles heeft gezet om volgende week voor de vierde maal met het geel om zijn schouders in Parijs te staan, blijkt ook een mens van vlees en bloed te zijn.

Romain Bardet pakte de etappezege, Fabio Aru plukte het geel weg bij Team Sky. En dat na een rit van 214 kilometer met zes beklimmingen van in totaal 45,8 kilometer. Bardet had nog de puf om de laatste kilometer met de moordende stijgingspercentages met een gemiddelde snelheid van 20,3 kilometer per uur te rijden.

Na afloop zagen we de data-analyse van de mensen van Dimension Data. De cijfers, verpakt in een animatie, tonen hoe de Brit van Sky langzaamaan kraakte in de finale van de etappe. Deze is hier te bekijken. De data voegen onzes inziens zeker wat toe.

Dimension Data kwam na de rit met nog meer aardig cijferwerk:

– Een tempo van 19,3 kilometer per uur op delen van de Col de Peyresourde was genoeg om Nairo Quintana kwijt te spelen
– De kopgroep reed 48 kilometer in het eerste koersuur. Hoe snel ook, het gat werd niet groter dan 3’30
– Er worden tegenwoordig heel wat risico’s in afdalingen genomen. Stephen Cummings versnelde tot 87,4 kilometer per uur in een afzink op 15 kilometer van de meet om zo zijn voorsprong uit te bouwen. Vergeefse moeite, zo weten we nu
– Over alle beklimmingen van de etappe van donderdag reed Bardet een gemiddelde snelheid van 20,45 kilometer per uur. Het leverde hem zijn derde etappezege in de Tour op

Gerelateerde artikels