Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Zo hopen Nibali & Co tijdwinst te behalen

Een kijkje achter de schermen bij windtunneltesten in Milaan.

In de wielersport draait het maar al te vaak om seconden. De renners van Bahrain Merida Pro Cycling haspelen deze dagen windtunneltesten in Milaan af om straks in de grote ronden voordeel te behalen ten opzichte van de concurrentie.

Het team is nieuw. Dat maakt het volgens de staf belangrijk om de windtunnel op te zoeken. De renners moeten goed gepositioneerd worden op hun Warp, de tijdritfiets van Merida. Voor iedere renner wordt een specifieke houding gezocht die efficiënt is. De positie moet aerodynamisch zijn: het zadel en de cockpit worden zo afgesteld, dat de renners zo min mogelijk wind vangen. Tegelijkertijd is comfort belangrijk: de mannen van Bahrain Merida Pro Cycling moeten in de aerodynamische houding wel hun krachten kwijt kunnen.

De specialisten van Merida zoeken niet alleen naar de juiste houding; ze gaan nog net wat verder. De engineers van Merida onderzoeken met assistentie van mensen uit de Formule 1-wereld wat de impact is van details, zoals de positionering van kabels en de speedsensor. Het zijn kleine details, maar ze kunnen de aerodynamica wel sterk beïnvloeden. Ook de impact van componenten en toebehoren – wat doen verschillende banden, wielen en helmen met je aerodynamica? – is onderdeel van de proef.

Bahrain Merida Pro Cycling wil niets aan het toeval overlaten nu de belangrijke wielerronden weer dichterbij komen. De klassementsmannen Vincenzo Nibali en Ion Izaguirre moeten goed voorbereid aan de start komen bij tijdritten, zo stelt de ploeg. Ook voor een sterke tijdrijder als Ramunas Navardauskas wordt gezocht naar marginale voordelen in zijn ritten tegen het uurwerk. (foto’s: Daniel Geiger / Merida Europe GmbH)

  • 01dg3137-merida-mailand.jpg
  • 01dg3138-merida-mailand.jpg
  • 01dg3139-merida-mailand.jpg
  • 01dg3694-merida-mailand.jpg
  • 01dg4074-merida-mailand.jpg
  • 01dg4291-merida-mailand.jpg