Deel dit artikel:

Zo ga je op ontdekkingstocht met Komoot

Wil je weleens wat anders dan de 'standaard' routes fietsen? Maak dan eens gebruik van Komoot. Met deze app stippel je nieuwe tochten uit. Zowel in je thuisomgeving als in andere streken in binnen- en buitenland.

Als fietser vind je het ongetwijfeld fijn om zo nu en dan nieuwe omgevingen en nieuwe wegen te ontdekken. Zeker als je verder kijkt dan je eigen regio zijn de hulp van een routeplanner en fietsnavigatie meer dan gewenst. Komoot combineert nu alle belangrijke elementen voor het bouwen van routes in één app, beschikbaar voor Android, iOS en de computer. Daarnaast kan Komoot gekoppeld worden met honderden GPS-apparaten en wearables, waaronder die van Wahoo en Garmin. Voor die laatste is er zelfs de speciale ‘Komoot voor Garmin app’.

Je ontdekt verborgen pareltjes dankzij de aanbevelingen van andere gebruikers, waardoor je niets meer mist. Onder de vele features van de app zitten onder meer topografische informatie, route-afstand, hoogteprofielen en verwachte tijdsduur van je route, en last but not least een robuust algoritme dat het type weg en pad aanhoudt waaraan je als fietser zelf de voorkeur geeft. Of het nu road, gravel of MTB is. Ook hikers en uiteraard bikepackers kunnen trouwens gretig gebruik maken van Komoot.

Voor elk wat wils

Specifiek voor de avontuurlijke gravelrijder biedt Komoot een routeplanner met gravelpaden. Met de premium features krijg je zelfs een nauwkeurige weersvoorspelling op je route. Zo neem je steeds de juiste bepakking mee. Komoot zorgt ervoor dat racefietsers op de verharde wegen blijven, met dank aan sport-specifieke kaarten en het slimme algoritme. Voor mountainbikers biedt Komoot informatie over de technische moeilijkheidsgraad van geplande ritten. Bij afgesloten trails of gebieden, ontvang je een waarschuwing op jouw toestel. Bijvoorbeeld tijdens jacht- en broedseizoenen zeker een meerwaarde.

Bouw een route op maat

Op het platform van Komoot ontdek je honderden bestaande routes per regio, gecategoriseerd op het type avontuur dat je zoekt. Vind je toch niet wat je zoekt, dan ga je makkelijk zelf aan de slag op de computer of smartphone. Als gebruiker geef je je sporttype, start- en eindpunt en je fitheidsniveau in, en Komoot doet de rest.

Nadat je je basisroute gecreëerd hebt, kan je beginnen met aanpassingen doen. Bezienswaardigheden of nuttige plaatsen onderweg? Deze voeg je met een paar clicks toe. De ‘highlights’ kunnen suggesties van andere gebruikers op het platform zijn, of gewoon openbare toiletten, eetgelegenheden en andere handige dingen. Na het bekijken van je hoogteprofiel kan je nog segmenten toevoegen aan je route, of er juist enkele weglaten. Dankzij de mogelijkheid om een Google Satellite kaart over je route te leggen, krijg je nog meer gedetailleerde info te zien.

Altijd op het juiste spoor

Dankzij de offline navigatie rij je op voorhand opgeslagen routes zonder zorgen over een slecht bereik of batterijverslindende apparaten. Beschik je niet over een GPS-apparaat, dan gebruik je je smartphone om te navigeren én om eventueel je route onderweg aan te passen. Maar dankzij de koppeling met honderden apparaten en wearables zoals die van Garmin en Wahoo, is de kans groot dat je al beschikt over een compatibel toestel.

Voor en door gebruikers

Als gebruiker draag je zelf een steentje bij aan het versterken van de community van avonturiers. Speciale plaatsen of segmenten op je route kan je opslaan wanneer je denkt dat ze de moeite waard zijn voor andere fietsers. Bovendien kan je zelf foto’s uploaden van je route en de highlights die je tegenkomt. Anderen zien vervolgens hoe leuk die ene bestemming is. Door foto’s en ritten te delen, help je anderen om hun outdoor ervaringen te plannen aan de hand van jouw tips. Zelf haal je inspiratie bij mede-avonturiers door hen te volgen en op hun ritten te reageren.

Komoot, dat wereldwijd al meer dan 20 miljoen gebruikers heeft, is in meerdere varianten te gebruiken. De basisversie is gratis te downloaden en te gebruiken. Bij de gratis versie kunnen kaarten voor offline gebruik aangekocht worden voor 3,99 euro (regio), 8,99 euro (meerdere regio’s) of de hele wereld voor 29,99 euro. Voor de avontuurlijke sporter is er Komoot Premium, met enkele geavanceerde opties zoals dynamische weerberichten, een meerdaagse tourplanner en sport-specifieke kaarten.