Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wordt fietsenzaak beboet om gratis fietspomp op trottoir?

Klein, maar opvallend nieuws uit Londen. Een tweewielerzaak dreigt daar beboet te worden omdat ze voor de etalage, buiten op de stoep, een fietspomp aanbiedt voor gratis gebruik. Ambtenaren willen het voetpad ‘vrijhouden van objecten waaraan geen vergunning is verleend’.

De eerste boete van 100 pond hebben de eigenaren Sarah Breese en Timothy James al binnen. Want naast de fietspomp stond een bankje. Nadat ze op de bon geslingerd waren, lieten ze enkel het gratis te gebruiken pompje voor passanten staan. Volgens berichtgeving in de London Evening Standard volgt een tweede boete als ze het niet snel weghalen of proberen het via een vergunning gelegaliseerd te krijgen.

De eigenaren van Isambard’s Cycles snappen er maar niets van. “De houding van de overheid doet ons denken aan die van een feodale heer tegenover een kleine boer”, zo zegt Breese, mede-eigenaar van de fietsenwinkel. “We zijn een wielerzaak die zich richt op de community fietsers. We prijzen het fietsen aan, wat goed is voor Londen. Hoe kan het dan dat we zo worden tegengewerkt? Het is moeilijk om zo te overleven.”

Volgens de winkeliers staan de bank en het pompje – waarvan nu dus enkel het pompje is overgebleven – niet in de weg. Het verkeer zou er rustig zijn en het trottoir is breed genoeg, zo betogen de ondernemers. De ambtenaren wijzen er echter op dat zo’n pompje alleen met vergunning op het trottoir mag staan. Hun motto: ‘Regels zijn regels’. De Londense overheid wil de zaak wel helpen bij het aanvragen, zo schrijft de krant.

Gerelateerde artikels