Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wielrennen in Oostenrijk: versnellen voor een spectaculair natuurlandschap

Motorloos, bijna geruisloos, vrij en weg van smartphones en agenda's: je voelt je eigen lichaam, een opwindend samenspel van spieren en concentratie. Dat is passie op een koersfiets.

Op je eigen tempo klim je van de groene vallei omhoog langs rotsachtige kloven en beweeg je tussen bergflanken, weiden en bossen. Fietsen is pure passie. Eenmaal erin getuimeld, wil je misschien hoger en hoger gaan, op zoek naar nog uitdagender bergetappes en nog spannender alpiene routes en vlakke etappes, spectaculaire haarspeldbochten en bergbeklimmingen: Wie dacht dat je in Oostenrijk enkel kon wandelen, skieën of Kaiserschmarrn eten, think again! Wielrennen in het indrukwekkende berg- en merenlandschap van Tirol, Karinthië, Opper-Oostenrijk en het SalzburgerLand is pittig voor de kuiten maar een verrijking voor je hart.

Race Around Austria

De zwaarste wielerwedstrijd in Oostenrijk

In augustus vind ieder jaar een van de grootste avonturen in Oostenrijk plaats: de Race Around Austria. Waarin de deelnemers onder harde omstandigheden een rondje rond Oostenrijk maken. Letterlijk de landsgrenzen volgen. Op een koersfiets leggen de deelnemers 2.200 kilometer en 30.000 hoogtemeters NONSTOP af langs de wegen in de buurt van de grens rond Oostenrijk.

Het unieke aan de wedstrijd is dat Teamspirit echt wint. Fietser en verzorger dragen allebei een belangrijk steentje bij aan het succes.

© Race around Austria

Beleef Tirol op een racefiets

Passie, uithoudingsvermogen, emotie

Brandende bovenbenen, piepende ademhaling na een zware bergetappe en tranende ogen bij het afdalen klinken in het begin meer als een marteling dan als een genot. Maar de adembenemende uitzichten, de groene valleien, weiden en bossen van Tirol – in combinatie met de sportieve flow – wekken echte gevoelens van geluk op. Racefietsen is pure passie: van beginners tot professionals, alle racefietsliefhebbers in Tirol raken enthousiast. Tussen haakjes: voor een verfrissing met hartige Tiroolse lekkernijen is het de moeite waard om van de racefiets te stappen.

De 5 mooiste fietsroutes in Tirol:

© Innsbruck Tourismus, Erwin Haider

Fietsen op de weg in het SalzburgerLand

Koersparadijs met traditie

Wielrennen op de weg heeft een lange traditie in het SalzburgerLand. Het is dus geen wonder dat zelfs een van de groten van deze sport een voorliefde heeft voor deze prachtige plek op aarde: Eddy Merckx, de meest succesvolle wielrenner aller tijden en naamgever van de legendarische Eddy Merckx Classic Cycling Marathon.

Maar ook buiten de vele wedstrijden om kun je je naar hartenlust uitleven in de racefietsregio’s van Salzburg: van de racefietsregio SalzburgerLand Salzkammergut tot de Salzburger Sportwelt.

Racefietsroutes in Oberösterreich

Het Salzkammergut als droomlandschap

Het Salzkammergut, met zijn grote meren, bergpassen en kronkelende afdalingen, is gemaakt om op de weg te fietsen. In het Mühlviertel – met zijn uitgestrekte granietlandschap – zijn de gestage beklimmingen van de Donauvallei naar het Boheemse Woud een populaire uitdaging. En de racefietsregio Wels inspireert met topontwikkelde routes waarop zelfs de profs trainen.

De 5 mooiste fietsroutes in Oberösterreich:

© Kärnten Werbung

Fietsen op de weg in Karinthië

Versnellen aan de zuidkant van de Alpen

Karinthië, de zuidelijkste provincie van Oostenrijk die grenst aan Italië en Slovenië, biedt een aantrekkelijk terrein voor racefietsers. Het milde klimaat aan de zuidkant van de Alpen maakt uitgebreide fietstochten over de weg al vanaf maart mogelijk, en het fietsseizoen duurt meestal tot november. En het onmiskenbare berg- en merenlandschap zorgt voor afwisseling op de routes.

De 5 mooiste fietsroutes in Karinthië:

Fietsroutes in Stiermarken

Het racefietsparadijs tussen Dachstein en het wijnland

In het noorden: Dachstein, Schladminger Tauern, Gesäuse Nationaal Park. – De tochten over historische paswegen, zoals de Sölkpass, zijn werkelijk geen sinecure. In het zuiden: boomgaarden, pompoenvelden, wijngaarden. – Op het eerste gezicht lijkt dit landschap lieflijk. Maar op de steile hellingen van de wijngaarden laat het fietsers zien dat het ook heel anders kan. Hoogtepunt: trainingsritten met Thomas Mauerhofer, deelnemer aan Race Across America, Race Across Italy en Race-around-Austria.

De mooiste routes en tochten:

Op zoek naar een uitzonderlijke uitdaging om voor te trainen? Waarom niet deelnemen aan een wedstrijd in Oostenrijk!

Tour de Kärnten

De Ronde van Karinthië is Oostenrijks grooste wedstrijd voor amateurs. Ieder jaar starten rond 400 deelnemers aan de grootste uitdaging die in 7 etappes van 450km en een kleine 7.500 hoogtemeters zal plaatsvinden. Naar het model van de Tour de France en Giro d’Italia een unieke belevenis.

Kärnten Radmarathon Bad Kleinkirchheim

Misschien wel een van Oostenrijks mooiste, met 2 afstandsmogelijkheden van 106 en 65 kilometer. Start en eindpunt is Badkleinkirchheim. Om het een veilige wedstrijd voor amateurs te houden, zal de tijdsmeting enkel bij de 3 leuke beklimmingen gedaan worden.

Ultra Rad Challenge

Met meer dan 1000 deelnemers uit heel Oostenrijk en het buitenland telt de Ultra Radmarathon tot een van de grootste en meest geliefde fietsevents van Oostenrijk. De koningsdiscipline duurt maar liefst 24uur. Het doel is vrij simpel: er is een parcours van 17,9 kilometer en daarvan leg je zoveel mogelijk rondjes af in 24uur tijd.

Fuga300

Zoals de naam al prijs geeft, 300 kilometer op 1 dag, een stevige uitdaging op 1 dag! Je fietst vanop de Großglockner tot in Italië, Grado. De regio Alpe-Adria heeft een unieke uitdaging een pittig maar prachtig parcours samengesteld: de Fuga300. Je gaat met de fiets van gletsjer naar meer op 1 dag. Dwars door Karinthië, Slovenië om dan te eindigen in Italië.

© Kärnten Werbung

Gerelateerde artikels