Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wielerveteraan (55) twee jaar buiten competitie na positieve test

Britse autoriteiten zijn onverbiddelijk voor 'dopingzondaar'.

Een opvallend bericht uit het Verenigd Koninkrijk. Een 55-jarige wielerveteraan is daar voor twee jaar geschorst, omdat hij positief had getest op verboden middelen. Michael Ellerton liep tegen de lamp bij een tijdrit in september 2016. Twee jaar lang mag hij in geen enkele sportcompetitie uitkomen.

Na afloop van de Port Talbot Wheelers Cycling Club tijdrit (25 mijl) viel Ellerton door de mand. Tot zijn eigen verrassing leverde hij een positieve plas af. Er zat glucocorticoids prednisone en prednisolone in zijn urine, twee stoffen die op de verboden lijst staan. Ellerton was zich van geen kwaad bewust. Hij zou de medicatie hebben genomen tegen mondproblemen.

“Deze zaak laat zien hoe belangrijk het is dat elke wielrenner, ongeacht het niveau waarop hij of zij fietst, zich bewust is van verantwoordelijkheden. Je moet heel goed weten welke medicatie wel en niet is toegestaan, voordat je in competitie gaat. De lijst met verboden middelen is openbaar en voor iedereen te vinden”, zegt Jonathan Browning, voorman van British Cycling.

De vijftiger had de medicatie van een vriend gekregen. Hij probeerde na zijn positieve controle alsnog een vrijstelling voor gebruik van het medicijn te verkrijgen, maar de Britse dopingautoriteit verwierp dat verzoek.

De bond is met een tweejarige ban nog mild geweest voor de veteraan. Dit soort schorsingen kan oplopen tot vier jaar. Men is blij dat de Brit het product waarschijnlijk niet heeft gebruikt om zijn prestaties te bevorderen en dat hij gebruik direct heeft toegegeven. Tot september 2018 mag Ellerton zich in geen enkele sportcompetitie mengen.