Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wielerbonden zijn doodsverwensingen aan adres van wielertoeristen beu

Bestuurders die inrijden op wielertoeristen zijn 'helden'.

Ophef in Nederland: afgelopen weekend reed een busje in Klein-Zundert mogelijk bewust in op een groepje wielrenners. Een groot deel van de groep liep lichte verwondingen op: onder meer schaafwonden, kneuzingen, pijnlijke ribben en een hoofdwond. Op verschillende sociale media nemen mensen het echter op voor de chauffeur in plaats van voor de getroffen fietsers.

Op Facebook staat onder andere: ‘Ze moeten er elke dag een paar omrijden’, doelend op fietsers. Een ander schrijft: ‘Neerknuppelen dat volk en de verkeersregels bijbrengen.’ Weer anderen menen dat de chauffeur, die na het ongeluk ervan doorging en nog altijd niet is gevonden, een ‘held’ is en aanspraak maakt op een welverdiend bloemetje van de politie.

Tegenover Omroep Brabant laat de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) weten dat ze walgt van dit soort negatieve reacties en doodsverwensingen. “We vinden het absoluut onbegrijpelijk dat mensen zich zo ongenuanceerd kunnen uitlaten. Met deze toon kunnen wij helemaal niets”, stelt een woordvoerder. “Gelukkig zijn er ook veel mensen met goede ervaringen over wielrenners, maar die hoor je helaas minder.”

Onderzoek wijst uit dat het aantal ongelukken met wielrenners in Nederland de laatste jaren enigszins gelijk blijft. Daar kan de hetze tegen fietsers niet aan liggen. “Het lijkt alsof het erger wordt, maar dat komt omdat de mensen op Facebook meelopen in de trend. Natuurlijk zijn er wielrenners die de verkeersregels aan hun laars lappen, maar dat geldt voor alle weggebruikers. Dit is niet de manier om je frustratie kenbaar te maken.”

Tegelijkertijd keurt de NTFU, met 60.000 leden een grote speler, ieder onjuist gedrag af. Groepen of individuen die door rood rijden, afval achterlaten en gevaarlijk en agressief inhalen zouden zich anders moeten gedragen. Het zijn volgens bonden veelal individuen die het voor een grotere groep verpesten. Zij krijgen echter wel te maken met incidenten, zoals afgelopen weekend in het Nederlandse Klein-Zundert.

Kameraden vlogen door de lucht
“Hij reed zo bewust. Zo koel. Hij wist dondersgoed waar hij mee bezig was”, zegt de 49-jarige Marc Kenis tegen Omroep Brabant. Hij werd zondag met zijn Belgische wielerclub De Zwaantjes getroffen. “Ik voelde dat ik geraakt werd door de rechterspiegel. Die vloog eraf. Hierna vielen we allemaal tegen de grond. Ik zag zelfs een paar kameraden door de lucht vliegen. En toen lagen we daar: met z’n allen op een hoopje, ineens op de grond.”

In eerste instantie hadden Marc en zijn wielermaten niet direct door wat er was voorgevallen. “We waren echt even van de wereld met z’n allen”, herinnert hij zich. “Wat gebeurde daar nou? Zijn we nu echt opzettelijk aangereden? Waarom stopt die man niet? Wat bezielt hem? Allemaal vragen die we onszelf hardop afvroegen. Je weet niet wat je moet doen op dat moment.” (foto: politie)