Deel dit artikel:

Wielerbond waarschuwt jonge renners: “Stop profs na te doen”

Belgische wielerbond wil veiligheidsbesef bij jonge renners vergroten.

Het veiligheidsbesef in het peloton moet groter. Daarmee moeten zware ongevallen met soms fatale gevallen straks minder vaak voorkomen. De Belgische Wielerbond trekt door het land om jonge renners te sensibiliseren. “Daarmee zijn we de pionier in Europa”, stelt coördinator Philippe Mariën in Het Nieuwsblad. De krant woonde een cursus bij.

De Belgische Wielerbond waarschuwt sinds dit voorjaar tijdens haar jaarlijkse gezondheidscursussen niet alleen voor de nare gevolgen van een positieve dopingtest, maar staat ook stil bij het thema veiligheid. Een gesloten overweg oversteken en wedstrijden nabootsen op het fietspad komen nu soms nog voor, maar worden, als het aan de Belgische Wielerbond ligt, snel als abnormaal beschouwd.

“De dood van Antoine Demoitié en Daan Myngheer en het zware ongeval met Stig Broeckx waren een shock”, zegt Mariën. “Maar een jaar later schrik ik vaak van wat ik nog in het peloton zie. Voortdurend duwen, trekken, niet signaleren van obstakels… Er moet een mentaliteitswijziging komen en die willen we via de jeugdrenners doorvoeren. In Europa zijn we daarmee de pionier.”

Op jongere leeftijd kan de bond de rennertjes nog bijsturen, is de gedachte. Daarom neemt de bond in cursussen verschillende koerssituaties als voorbeeld. “Kopieer niet wat de profs doen”, klinkt het. In de Ronde van Californië in 2011 hing een renner aan de volgwagen. Hij tikte met zijn wiel tegen de auto en kwam onder de auto terecht. “Hopelijk flitst dat beeld door het hoofd van de renners als ze dat eens willen doen. Ieder ongeval is er één te veel.”