Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: wat te doen als het stevig waait?

Storm, storm en nog eens storm. Ciara beheerst de nieuwsbulletins. Dat brengt ons bij de volgende weektip: wat te doen bij stevige wind? Vijf adviezen.

Vooropgesteld: het is niet slim om bij een storm van het kaliber Ciara willens en wetens buiten door te trainen. Veiligheid voor alles. Als de autoriteiten stellen dat het beter en veiliger is om niet de weg op te gaan, sla dat advies dan zeker niet in de wind. Echter hebben we met het fietsen in de Lage Landen wel vaker te maken met stevige wind. Voor al deze situaties waarbij het toch verantwoord is om naar buiten te gaan, zijn onderstaande tips bedoeld.

Beschermd tegen kou

Trek de juiste kleding uit de sportkast, want wind kan voor en koud gevoel zorgen. Een goede baselayer en een jack zijn onmisbaar, evenals een windvest. Een goede bril voorkomt dat de wind in je ogen blaast.

Stippel de route slim uit

Meer dan eens is het belangrijk het weerbericht te checken en de route daarop aan te passen. Kies bijvoorbeeld een route door beschut gebied, zodat je minder last hebt van de wind. Maar opgepast: stormt het al langer en kunnen er takken uit de bomen waaien, denk dan twee keer na of je wel het bos in gaat. Probeer zo weinig mogelijk tegenwind te hebben. Check de lokale windrichting via een applicatie als Windfinder(.com). Is tegenwind onvermijdelijk? Probeer de rit dan zo uit te stippelen, dat je op het einde meewind hebt. Je bent dan al wat meer vermoeid en kunt minder goed reageren als wind een ruk aan het stuur geeft.

Neem een diepere houding aan

Blaast de wind pal in je gezicht? Creëer dan aerodynamisch voordeel, met name door naar je eigen lichaam te kijken. Je lijf is namelijk voor circa driekwart bepalend voor de luchtweerstand. Zorg voor een klein frontaal oppervlak door een diepere houding aan te nemen. Plaats je handen onder in de beugels en kantel de ellebogen naar binnen. De diepere positie verkleint de luchtweerstand én verlaagt het zwaartepunt. Je bent zodoende iets stabieler bij plotselinge zijwind.

Werk met de groep samen

Rijd je solo, dan zul je al het werk alleen moeten verrichten. Maar ben je met een groepje, dan kun je je letterlijk verschuilen. De fietsers op de voorste rij vangen de meeste wind en zorgen voor een soort vacuüm voor de maten die erachter rijden. Zij rollen prettig mee terwijl ze soms wel een derde minder energie hoeven te verbruiken om dezelfde snelheid aan te tikken. Uit collegialiteit is het natuurlijk wel zo netjes om zo nu en dan de kop over te nemen. Vervolgens kan de oorspronkelijke voorrijder bijkomen in jouw wiel.

Geen hoge velgen

Moeder Natuur is soms onberekenbaar. Dat betekent dat er plotseling stevige rukwinden kunnen opzetten. Op een dijk of in open gebied bijvoorbeeld. Wees ook alert als je dicht langs gebouwen fietst en er tussen twee panden door een flinke wind waait. Die zou je maar zo omver kunnen blazen. Het gevaar is groter als je in een groep fietst. Enerzijds wil je dicht op het wiel van de voorganger zitten, anderzijds kunnen er gemakkelijker ongelukken ontstaan. Laat de hoge velgen thuis bij storm. Bij zijwind zou je maar zo de controle over het stuur kunnen verliezen, omdat ze veel wind vangen.

Gerelateerde artikels