Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: maak het comfortabel, monteer een spatbord

Het voorjaar mag dan snel dichterbij komen, het weer doet deze dagen eerder herfstachtig aan. Regen en wind hebben het voor het zeggen, ook op het fietspad. Onze weektip is dan ook: monteer een Ass Saver of spatbord op de racefiets voor als je toch de weg op gaat.

Er zijn genoeg sportieve fietsers die niets van een spatbord willen weten. Het smoelt niet, is de eerste gedachte bij velen. We geven toe dat daar een kern van waarheid in zit. Echter zijn looks zeker niet alles. Want een natte en met modder besmeurde achterzijde is allesbehalve comfortabel. Als je maar lang genoeg in het zadel zit en je niet de juiste kleding draagt, kan al dat water zelfs door de kleding dringen. Dat wil je toch niet?

Al in 2011 kwam er een handige, minder opvallende tool op de markt: de Ass Saver. Oftewel een klein, subtiel spatbordje dat je onder het zadel bevestigt. Profs reden ermee in natte voorjaarsklassiekers als Milaan – San Remo en plaveiden zo de weg voor het gebruik door wielertoeristen. Inmiddels zijn de Ass Savers ver doorontwikkeld. Op de nieuwste generatie zie je onder meer de Flip-Tip, een mechanisme waarmee het bordje nog beter en op nog meer zadels past. Je klapt het uiteinde omhoog en klemt de Ass Saver onder de zadelrails.

Alternatieven

Een Ass Saver kost allesbehalve de hoofdprijs, nog geen 10 euro. Wie toch op de kleintjes wil letten, kan bij een bedrijf als Decathlon een soortgelijk spatbord kopen, maar dan tegen een nog wat lagere prijs. Een bedrijf als Cube heeft dan weer een wat stevigere mudguard. Die is verkrijgbaar bij onder meer FuturumShop. CloseTheGap heeft op zijn beurt de CoverMyBack. En zo zijn er nog wel meer producten. Monteer een spatbord en voorkom een doorweekt achterwerk.

Gerelateerde artikels