Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: bredere band, meer comfort

Vanaf dit jaar presenteren we aan het begin van elke week een fietstip. Ditmaal zoomen we in op het materiaal. Ons advies: overweeg eens een bredere bandenmaat te steken. Je zult zien dat het meer comfort geeft.

Reden de coureurs nog niet zo heel lang geleden met dunne banden van hooguit 23 millimeter, vandaag de dag is er een duidelijke kentering waarneembaar. Banden van 25 en 28 millimeter zijn heel gewoon. Duidelijk zal zijn dat de profrenners hier niet voor hadden gekozen als de bredere banden de prestaties zouden drukken. In het profwereldje telt immers iedere seconde.

De keuze voor breder rubber heeft alles te maken met comfort. De fietsen zijn in de loop der jaren almaar stijver geworden. Dat is natuurlijk prima, maar dat heeft wel als keerzijde dat het comfort voor een groot deel is verdwenen. De renner op de fiets vangt meer trillingen en klappen vanuit het wegdek op in vergelijking met de tijd dat er nog met stalen rossen en lederen zadels werd gereden.

Grotere luchtkamer, meer veerruimte

In koersen van zes uur en lange cyclo’s is comfort een belangrijke factor. Het zorgt ervoor dat we tegen het einde net wat frisser zijn. De bredere band draagt daaraan bij. Want zo’n band is niet alleen een fractie breder, maar ook hoger. De luchtkamer is gewoonweg groter en daardoor is er meer veerruimte. Als je over een oneffen weg of een kasseistraat fietst, zul je het verschil tussen bijvoorbeeld 23 en 28 millimeter direct opmerken.

Een veelgehoorde tegenopmerking is dat een bredere band een grotere rolweerstand met zich meebrengt. Dat is een misvatting. Het contactoppervlak van een bredere band is niet zozeer groter, maar vooral anders. Bij een smalle band is het contactoppervlak lang en smal. Bij een bredere band is het contactpunt met de weg juist kort en breed. Testen van fabrikanten wijzen keer op keer uit dat een bredere band niet per definitie een grotere rolweerstand veroorzaakt.

Let er wel op dat je wielset en fiets geschikt zijn voor de bredere bandenmaat die je voor ogen hebt. Bijvoorbeeld de oudere generatie racefietsen heeft voorvorken waartussen de banden van 28 millimeter niet passen. Win zo nodig advies in bij de tweewielerwinkel.