Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wat krijgen de Tour-renners in 2017 op het menu?

Vandaag is de officiële presentatie van de Ronde van Frankrijk.

Voor liefhebbers van de Ronde van Frankrijk is het vandaag een mooie dag. Het routeschema voor de editie van 2017 wordt namelijk bekendgemaakt. In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn er minder details uitgelekt, maar toch denken we aan de hand van diverse bronnen het parkoers tussen Düsseldorf en de Champs-Élysées in grote lijnen te kunnen uittekenen.

Wat vaststaat, is dat de Tour de France op zaterdag 1 juli van start gaat in het Duitse Düsseldorf met een individuele tijdrit over 13 kilometer. De route is geheel vlak en dus is tijdritspecialist en thuisrijder Tony Martin een van de grote kanshebbers op het eerste geel. Het wordt na Keulen (1965), Frankfurt (1980) en Berlijn (1987) de vierde Duitse Grand Départ.

De tweede rit gaat ook in Düsseldorf van start. Zeker is het dat de Tour na Duitsland (Düsseldorf), België (Luik) en Luxemburg (Mondorf-les-Bains) naar het oosten van Frankrijk gaat. Daar wacht in de vijfde etappe de eerste echte test op de 1.148 meter hoge Planche des Belles Filles. Deze klim ligt in de Vogezen. Het is de derde keer in zes jaar tijd dat het peloton hier finisht. In 2012 won Chris Froome er zijn eerste Tour-etappe.

Een volgende confrontatie volgt in de negende etappe. Volgens de krant Le Dauphiné Libéré staan dan de Col de la Biche en de Grand Colombier op het programma. Daarna kunnen de renners op adem komen: er is een rustdag ingetekend.

Net als afgelopen jaar gaan de Tour-renners eerst naar de Pyreneeën voordat de Alpen opdoemen. Volgens de krant La Dépêche zal er in de tweede week in ieder geval een bergetappe eindigen in Peyragudes. Dit skiplaatsje was in 2012 al aankomst van een rit. Toen won de Spanjaard Alejandro Valverde er zijn rit.

In de slotweek is het woord aan de Alpen. Alpe d’Huez zit vrijwel zeker niet in het parkoers. Wel is er elders in de Alpen vuurwerk te verwachten. Waarschijnlijk klimmen de renners in een van de laatste ritten de Col du Galibier via de noordkant op, om vervolgens te finishen in Serre Chevalier. Er is eveneens een finish op de Izoard. Op de voorlaatste dag zou er een tijdrit zijn tussen La Ciotat en Marseille.

De officiële voorstelling is vandaag om 11.30 uur in het Palais des Congrès in Parijs. Chris Froome, winnaar van de editie van dit jaar, is erbij. Ook Romain Bardet woont de presentatie van de 104de Ronde van Frankrijk bij. 

Gerelateerde artikels