Deel dit artikel:

Waar is de fiets van wereldreiziger Mark Koelen?

We horen de laatste tijd steeds vaker verhalen over mensen die een wereldreis per fiets maken. Maar hoe begin je eraan als je geen fiets hebt? Mark Koelen uit Noord-Brabant (Nederland) kreeg een flinke tegenslag te verwerken, want afgelopen maand werd zijn fiets weggenomen, terwijl hij al over minder dan twee weken wil vertrekken.

Lange afstanden zijn Koelen niet vreemd. Eerder maakte hij al een flinke fietstocht. Hij reed naar Rio de Janeiro, goed voor meer dan twintigduizend kilometer, om geld in te zamelen voor een voetbalproject in de bekende favela’s. Nu moet het nog gekker en langer. Koelen heeft een route uitgestippeld door Europa, Turkije, Iran, Tadzjikistan, Nepal, Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland. Via Zuid-Amerika gaat hij terug naar huis in Nederland. Alles gaat op de fiets, uitgezonderd de overtochten die hij per boot of vliegtuig moet maken om de route aaneen te kunnen schakelen.

“Ik ga echt het bolletje rond, via het oosten en westen weer terug. Hoe lang dat duurt, weet ik niet precies. Ik denk zo’n twee jaar, maar het kunnen net zo goed wel drie of vier jaar worden. Ik wil met de fiets op plekken komen waar we iets kunnen leren van elkaar, andere culturen leren kennen. Als ik dan moet omfietsen naar zo’n plek, kan het zo twee maanden langer duren, maar dat is het waard”, zegt hij in Metronieuws.

Het is Koelen te doen om contact met mensen uit andere culturen. Hij wil verbindingen smeden met andere mensen en daar waar nodig hulp bieden. “Ik wil gaan fietsen om te laten zien wat mensen met elkaar verbindt in de verste uithoeken van de wereld. Het draait om verbinding: wat maakt mensen uniek en waar zijn ze goed in? Die connectie tussen elkaar ontbreekt in deze maatschappij en tijd nog wel eens. Als ik fiets, ontmoet ik de locals daar. Dat zijn vaak mensen die me met open armen verwelkomen en me graag iets te eten en een slaapplaats geven. Er gebeuren hele mooie dingen en dat wil ik laten zien.”

Hoewel Koelen pas op zaterdag 10 juni vertrekt, heeft hij al een valse start gemaakt. Zijn fiets werd gestolen uit een park, terwijl hij van een kop koffie genoot. De fiets was op slot gezet met twee stevige sloten. “Ik ben nog wel op zoek, ik heb brieven en flyers verspreid en vrienden en familie gevraagd naar de fiets uit te kijken. Ik ben er tenslotte wel mee naar Rio geweest. Ik hoop ook dat mijn verzekering me nog op tijd aan een nieuwe kan helpen. Deze week heb ik niks concreets gehoord. Het is wel vervelend, maar ik heb door al mijn reizen geleerd om te gaan met onzekerheid – ik wist vaak niet waar ik zou slapen of wat ik zou eten – dus ik zit niet constant met stress. Ik ben positief gestemd. Ik ga sowieso, hoe dan ook”, zo zegt de Nederlander in de krant. Als zijn fiets volgende week niet terug is, schaft hij een nieuwe aan.

Koelen reist alleen. “Het voordeel van alleen zijn, is dat ik alleen op mezelf hoeft te passen. Als ik met anderen zou gaan, zou ik me daar verantwoordelijk voor voelen. Er kunnen gevaarlijke dingen gebeuren, daar heb ik nu alleen mezelf mee.” Daarnaast is het volgens hem gemakkelijker om contact te maken als hij alleen is. “Ik heb wel eens bij een grensovergang gestaan waar ik toegesnauwd kreeg wie ik was en waar ik heen ging en twee minuten later stond ik dan een selfie met ze te maken. Als je een positieve vibe hebt, is het allemaal niet zo moeilijk of ingewikkeld.”

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE