Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Waanzinnige fietssnelheid: met 202 kilometer per uur over de openbare weg

Hoe hard fiets jij op de openbare weg? Waarschijnlijk niet zo rap als de Braziliaan Evandro Portela. De renner heeft een nieuw record gevestigd: 202 kilometer per uur. Geen mens fietste ooit sneller op de openbare weg.

Afgelopen zondag werd de BR277 tussen Curitiba en São José dos Pinhais (Brazilië) voor een half uur afgesloten, zodat Portela het voorgaande record van 184 kilometer kon aanvallen. Het was een record dat hij eerder dit jaar zelf in de boeken had gezet.

Portela reed in de slipstream van een auto. Om precies te zijn een Subaru WRX 4X4 350 HP Turbo. “Het was een geweldig gevoel. Met het slagen van deze uitdaging is een grote droom uitgekomen”, zo vertelde Portela achteraf aan de Braziliaanse media.

“Gemakkelijk was het niet. Want er stond behoorlijk wat tegenwind, wat de uitvoering extra moeilijk maakte. Toen ik op 190 kilometer per uur zat, zag ik nauwelijks nog wat. Gelukkig was ik bij machte om de fiets onder controle te houden en te blijven trappen.”

Het duurde 11 kilometer voordat Portela de grens van 200 kilometer per uur bereikte. Zijn poging duurde bij elkaar zo’n 6,5 minuut.

Hoe mooi het succes van Portela ook is, hij is niet de allersnelste. De Nederlander Fred Rompelberg bereikte in oktober 1995 een snelheid van 268,831 kilometer per uur. Dat was echter niet op de openbare weg, maar op een zoutvlakte in de Amerikaanse staat Utah.

Gerelateerde artikels