Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Voorvechters van eerlijke sport zetten val op voor bedriegers

Twee fietsliefhebbers blijken een val te hebben opgezet voor mogelijke bedriegers in het peloton. Met de website Doped Bikes deden zij voorkomen alsof ze een ingenieus systeem hadden uitgevonden om fietsen te manipuleren, maar in werkelijkheid was hun initiatief een manier om te zien wie bereid zijn om de regels te overtreden. Een Brits team zou volgens de twee contact hebben gelegd.

De website ging ruim een jaar geleden in de lucht. Het initiatief van de founders Moreno Grazioli en Roberto Bassi kreeg destijds ruime aandacht. Ze deden alsof ze heel gemakkelijk verborgen motoren in het fietsframe konden monteren, zonder dat controleurs daar snel achter zouden komen. “We wilden uitvinden wie bereid was om vals te spelen en iedereen bewust maken van de mogelijke gevaren voor onze sport”, zeggen de twee in de Britse media.

Ze kwamen op het idee nadat er ophef ontstond rond de fiets van Femke Van den Driessche op het wereldkampioenschap veldrijden in Heusden-Zolder (2016). “Van pharmacy en sportwetenschappen weten we weinig. Wel zijn we thuis in engineering en het maken van websites, dus hebben we besloten een dummy website op te zetten. Daarop toonden we een verborgen motor, een concept dat haast te mooi was om waar te zijn.”

Een designer van computergames ontwikkelde een video waarin is te zien hoe de nepmotor, samen met vier batterijen zogenaamd weggewerkt in de zadelbuis, zou werken. Met een verborgen knop zou het systeem ingeschakeld kunnen worden. Hoe realistisch en levensecht het verhaal ook werd voorgesteld, de motor zelf werd echter nooit gemaakt.

Beide heren kregen al snel veel aandacht met hun concept. Op social media werd er veel over gezegd en geschreven, de pers in Engeland dook erop en ook werden Britse en Australische wielerclubs benaderd. Binnen de kortste keren kregen de twee honderden e-mails. Het gros van de mensen liet blijken het een bijzonder slecht idee te vinden om zulke motortjes op de markt aan te bieden. Maar er zaten ook mensen tussen die erin trapten en serieuze interesse toonden.

De mannen achter Doped Bikes hebben op hun website correspondentie getoond. Een teambaas van een Britse wielerploeg (de naam is gewist) vraagt in een e-mail naar meer informatie en ook wil hij meer over de kosten weten. Ook andere teammanagers, retailers en individuele fietsers zochten contact.